Mihez kezdjen Polgár Judit veresége után?

2012.02.08. 09:03
D ABA20111119051
Fotó: Manek Attila

Polgár Judit 22 év után először veszített nő ellen sakkpartit a gibraltári nyílt versenyen. Polgár 7500 fonttal, azaz a második női különdíjjal így is gazdagabb lett, de a női fődíjat elvitte előle kínai legyőzője, Hou Ji-fan, aki a kitűnő angol nagymesterrel, Nigel Shorttal együtt óriási meglepetésre megnyerte a 256 résztvevős tornát, melyen számos férfi topversenyző (Mamedzsarov, Sirov) is elindult.

„Nem Judit védelmében mondom, aki egyébként a várakozásnak megfelelően játszott, de feltétlenül érdemes kiemelni, hogy olyan teljesítményre, mint a 17 éves kínai női világbajnok, Gibraltáron senki nem volt képes eddig. A performansza 2872 volt, ami Kaszparov legmagasabb, sakktörténeti Élő-pontszámánál is huszoneggyel magasabb” – mondta Kállai Gábor korábbi kapitány.

A szakember hozzátette, a 35 éves Polgár alapvetően két dolgot tehet. Nem vesz tudomást a rendhagyó történtekről, neveli gyerekeit és továbbra is a saját kedvtelésének megfelelően játszik. Várhatóan még így is évekig a női rangsor vezetője maradhat.

„Bármennyire is erősnek látszik Hou, egyáltalán nem valószínű, hogy a közeljövőben lehagyja Juditot. A másik, amit Polgár tehet az, hogy megpróbál a női világbajnoki címért játszani. Eddig szakmailag érdektelennek látszott egy ilyen párosmérkőzés, mert Judit annyival jobb volt mindenkinél. Most módosult ez a kép, amit egy Hou Ji-fan elleni párosmeccsen elért győzelemmel korrigálni lehetne. Gibraltáron Polgár bár vesztett Hou ellen, de ebben közrejátszott agresszivitása is, illetve, hogy nem ismerte vagy nem mérte fel megfelelően kínai riválisa képességeit. Houról meg kell jegyezni, hogy Polgárnál fiatalabban szerezte meg a férfi nagymesteri címet, most Gibraltáron pedig többek Almásit is legyőzte, de az olimpiai bajnok Sirovot is, és csak a rájátszásban kapott ki a világbajnoki döntős Shorttól, ezért lett végül második az angol mögött.”

Kállai szerint a történtek után könnyebben kerülhet elő egy cég, amely állná egy párosmeccs pénzdíját. Ám félő, hogy a kínai lány nem lesz annyira motivált, hiszen most már jóval kevesebb nyernivalója lenne Polgár ellen, mint Gibraltár előtt volt.

D ABA20111119056
Fotó: Manek Attila

"Egy Polgár—Hou Ji-fan-meccs létrejöttének másik útja az lehetne, ha a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) módosítaná a női világbajnokság lebonyolításának rendjét, és lehetőséget adna a több mint 20 éve világranglista-első Polgár Juditnak arra, hogy Hou Ji-fant azonnal címmeccsre hívhassa ki. Ennek elérésében a Magyar Sakkszövetségnek, illetve a szövetség FIDE-delegátusának juthat kiemelt szerep, aki egyébként nem más, mint Polgár Judit férje, dr. Font Gusztáv."