Rendőrök verhették meg a Lékóhoz jött arab sakkozókat

2012.06.04. 12:24

Rendőri igazoltatás során verték meg az Egyesült Arab Emirátusok sakkszövetségének egyik tagját Szegeden a Forrás Hotel parkolójának környékén, írja a szegedma.hu.

Szaúd Mohamed Al-Marzúki, az ermirátusok sakkszövetségének rangidős tagja a közel-keleti ország 18 éves sakk-nagymesterével, Szalim Abdulrahmannal vacsorázott Szegeden péntek este, amikor a támadás történt.

Miután a két sakkozó befejezte a vacsorát, az étteremből kifelé jövet három magyarul beszélő férfi állította meg őket. A magukat határrendésznek mondó támadók megpróbálták megfélemlíteni a két férfit, akik menekülni kezdtek. A három magyar két háztömbnyi távolságban üldözte őket, Al-Marzúkit elkapták és megverték, tudta meg a hvg.hu.

A sakkszövetség titkára szerint a férfi a fején és a testén sérült meg, állapota kritikus, de stabil. Kórházba szállították, ahol az orvosok szerint várhatóan két hetet kell majd töltenie. Nem lehet légi úton szállítani, mert az komplikációkat okozhat. A 18 éves Abdulrahman nem sérült meg a támadásban, de társa mellett maradt a kórházban.

A Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője, Sztanka Ferenc megerősítette, a sakkozók feljelentést tettek, amit a Szegedi Nyomozó Ügyészség vizsgál. Elismerte, az érintett arab sportolókat a rendőrök igazoltatták, illegális határátlépőket kerestek, ennek során szenvedett sérüléseket az egyik sakkozó. A szóvivő elmondta, hogy az ügyészségnek három napja van a vizsgálatot lefolytatni, és megállapítani, hogy az intézkedés jogszerű volt-e, és a sérüléseket az igazoltatás során szerezte az egyik sakkózó. Ha igen, az is kérdés, hogy jogos volt-e testi kényszer alkalmazása. Az ügyészség ez után dönt, hogy nyomozást rendel el, vagy elutasítja a feljelentést.

A két sakkozó szombaton tért volna haza, a pénteki lett volna az utolsó napjuk Magyarországon. Az utazás célja az volt, hogy Abdulrahmant felkészítsék az augusztusi, athéni junior sakk-világbajnokságra. Az emirátusokbeli nagymester a vébére Szegeden Lékó Péterrel készült fel, aki a támadás után együttérzéséről és támogatásáról biztosította két sporttársát.

A The National szerint az emirátusok külügyminisztériuma vizsgálatot kezdeményezett és az ország bécsi nagykövetsége – amely a magyarországi ügyekért is felelős – Magyarországra küldi képviselőit, hogy találkozzanak Al-Marzúkival és megszervezzék a szállítását. A sakkszövetség elnöke, Seik Szaúd Al-Mualla is Magyarországra utazott volna, de végül a bécsi követség munkatársai tájékoztatták a két áldozat állapotáról.