Csodagyerek? Az nem én vagyok

2012.09.12. 16:24
Rapport Richárd 2621 Élő-pontszámmal a junior világranglista kilencedik helyére ugrott szeptemberben, csak idősebbek vannak előtte, vagyis korosztályában ismét ő a világ legjobb sakkozója. A séi játékos a magyar rangsorban is hetedik, jövőre már a felnőtt Eb-n is játszhat.

Augusztus közepén érte el legnagyobb sikerét a 16 éves sakknagymester, Rapport Richárd, amikor a húsz év alattiak világbajnokságán ezüstérmes lett. A most szerzett tizenhat Élő-pontjával megerősítette vezető helyét korosztályában.

Rapport ugyanúgy tíz pontot szerzett a vb-n tizenhárom partiból, mint az első, a török Alexander Ipatov, de becsúszott egy korai veresége, mindjárt a második fordulóban (a kínai Vej-Ji verte), ezért már akkor kiderült: bárkivel is kerül holtversenybe, mindenképp alulmarad. A lebonyolítás sajátossága: egy gyengébb játékos elleni vereség nagyon lehúzza a holtversenynél használt értékszámot.  

„Bántott az a vereség, mert a kínai srác ismeretlen volt, tudtam, hogy három évvel fiatalabb nálam, még ha egy fejjel magasabb is, de nem erősebb. Bennem volt a görcs, hogy mindenáron nyernem kell, időzavarba kerültem, ami az én halálom. Már nem tudtam megfelelően koncentrálni, rosszakat húztam, és sajnos kikaptam. De most azt mondom, hogy az a vereség kellett, mert onnan egycsapásra elkezdtem jól játszani. Apukámmal beszéltem telefonon, aki nemcsak megnyugtatott, egy jelmondatot is mondott: játsszak úgy, ahogy tudok. Ha utána nehéz helyzetbe kerültem, szinte mindvégig csak erre gondoltam. És úgy látszik, ennyire tudok játszani” – mosolygott Rapport Richárd.  

A vereség után gyengébbekkel játszott, megfelelő önbizalmat szerzett, győzelmi szériába fordult át. Ennek végén jött az orosz Simanov elleni parti, amelyikben sötéttel olyan nyomás alá helyezte esélyesebb riválisát, hogy annak huszonhat lépés után nem volt más választása, minthogy feladja.

Szép parti volt, én is ezt hallottam vissza, sokan gratuláltak utána. Nem volt bennem félelem, egy újításom tökéletesen bejött, Simanov erre nem tudott mit lépni. Eszembe jutott, amit apukám mondott: ahogy tudok, úgy játszottam. Bár igazából, végiggondolva, linkül játszottam” – emlékezett vissza.

Arra kértük, fejtse ki egy kicsit bővebben, mit jelent a linkül játszani. „Bátran, nagy kockázattal, ez már két éve, amikor a nemzetközi nagymesteri címet megszereztem, akkor is jellemző volt rám. Akkor elhatároztam, higgadtabbnak kell maradnom, de most nem ment. Éreztem magamban az erőt, az állásomban, és megnyertem. Hatalmas feszültség volt bennem.”

Annak csak örül, ha ezt a játszmavezetést, a bástyaáldozatos támadást profinak, érettnek, felnőttnek, esetleg higgadtnak értékelik, de benne nincs meg ez az érzés, kitartott a linknél.

A csodás győzelem után három döntetlen következett, az elsőt, a svéd Grandelius ellenit sajnálta, mert megvolt a jó lépése, de nem merte bevállalni, bár már abban a pillanatban tudta, amikor a másikat választotta, hogy a másik, a vezérlépés lett volna a helyes. A későbbi elemzések megerősítették az igazát.

Utolsó partijában sötéttel megingathatatlan volt a torna legerősebb játékosával (majdnem 2700-as pontszáma van), a háromszoros kínai bajnok Ding Lirennel szemben. Akkorra már szurkolótábora is volt a helyszínen, akik biztosan voltak benne, hogy nem veszít, és érmes lesz.

A fél éves munka érett be

„Sokat készültem erre a versenyre, de érdekes, hogy igazából a fél évvel ezelőtt kitalált variációkat használtam, azokhoz kellett visszanyúlnom, annak vettem igazán hasznát. Számomra is furcsa ez a tapasztalat, de csak megnyugtatott, hogy a korábban elvégzett munkának is volt értelme, és van hosszan tartó hatása” – értékelt Rapport, hogy mihez kellett visszanyúlnia a sikerhez.

Rapport Ruck Róberttel és Erdős Viktorral a Vas megyei Sén készült fel a világbajnokságra, vagyis az Athénban elért kimagasló eredménye színtiszta magyar siker.

Korosztályának másik kiválósága, az ukrán Ilija Nyizsnyik mögött németek, hollandok állnak, a 21 éves Magnus Carlsen már hét éve Garri Kaszparov segítségét élvezi. Az olasz Carouanát nemcsak az olaszok, hanem az amerikaiak is támogatták, valamint a Budapesten élő Alexander Csernyinnel indult meg szembetűnő fejlődése.

Magyarok pontjai, helyezései

Lékó Péter: 2737 pont, 18. a világranglistán

Almási Zoltán 2713 pont, 33.

Polgár Judit 2698 pont, 48.

Berkes Ferenc 2685, 66.

Gyimesi Zoltán 2674, 77., visszavonult

Balogh Csaba 2668, 83.

Erdős Viktor 2643, 113.

Rapport Richárd 2621, 154.

Rapport is készült Alekszander Csernyinnel, de elváltak egymástól, és megbízik a másik két magyar nagymesterben, akik korban közelebb állnak hozzá. (A világ egyik legjobb utánpótlás edzője, Mihajlicsin is foglalkozott vele.)

Ruck egy tollat is adott neki, amelyiken csak annyi van: Richárd, jó döntéshozó.

„Lelkileg nagyon sokat jelent nekem, nagyon jól kijövünk egymással. Volt egy partim, ami előtt öt perccel megkérdeztem, hogy szerinte melyik megnyitást válasszam, erre ő úgy felelt, nem nézte át. Ezzel is csak arra sarkallt, nekem kell eldöntenem, az asztalnál már úgyis csak magamra számíthatok.”

Rapport két éve úgy nyilatkozott, a 2600-as határt szeretné 2012-re áttörni. A fejlődése ebben az ütemben is halad, mert pillanatnyilag 2621-nál tart. Pedig volt egy időszak, amikor nem úgy jöttek az eredmények, önmaga is elbizonytalanodott, van-e annyira jó játékos, hogy egyáltalán a 2600-at teljesíteni tudja.

Ma már jólesően tekint erre a hullámvölgyre vissza a sakkot egy mateknégyes miatt választó versenyző - hobbiszinten sakkozó édesapja így szerette volna fejleszteni önuralmát, koncentrációját -, és nagyon éretten csak annyit mond, szinte törvényszerű, hogy egy tizenöt éves gyereknek nem jön minden úgy össze, ahogy azt magában, a saját világában elképzeli.

„Két év alatt szeretném átugrani a 2700-at, a sakkéletem onnan kezdődik, akkor lennék tizennyolc. Az már megnyugvást adhat, vagyok annyira jó, hogy a legjobbak közé emelkedjek. Nem lesz könnyű, mert idén már olyan tornát nem rendeznek, ahol még esetleg lendületből tudnám növelni a pontszámait. Ez nem jelenti azt, hogy nem fogok játszani, mert az osztrák valamint a német csapatbajnokságban is számítanak rám, de az ottani sikereim nem számítanak bele.”

Magántanuló, a krimik érdeklik

Rapport a szüleivel és három testvérével él Sén, Szombathelytől pár kilométerre. Krimiket olvas mostanában, mivel legalább nyolc órát sakkozik naponta, magántanuló, már évekkel ezelőtt az lett. Édesapja mindig kiemeli, lehet a tábla felett is ülni ennyi időt, de annak semmi értelme, fontosabb a hasznos időeltöltés, megnyitások elemzése, újítások állandó keresése. Pingpongozik, csocsózik, tévét néz, amikor ideje engedi. A fizikai felkészülést olyan komolyan veszi, hogy a Haladás birkózótermében, a szőnyegen is sokszor látják izzadni, mert szereti a sportágat.

„Nagyon kíváncsi vagyok, hogy egy ilyen eredmény után meghívnak-e esetleg Wijk aan Zee-be, a januári szupertornára. Tavaly nem kaptam helyet, nem foglalkoztak velem, most azért szeretnék a B csoportba bekerülni, mert az A-ban természetesen a klasszisok vannak. Ha most sem foglalkoznak velem, akkor nincs más út, mint a Topalové, kisebb tornákon elindulni, azokat megnyerni, és akkor szükségszerűen foglalkozniuk kell velem, nem hagyhatnak figyelmen kívül. De egyelőre ez még messze van, mert először is 2700-as határon kell átkerülnöm.”

Így jön össze az Élő-pontszám

Az Élő Árpád sakkozó, fizikus által létrehozott pontszámítás olyan modellt alkalmaz, amelyben egy-egy mérkőzés eredményét az egyes játékosok addigi játékerejét képviselő változó határozza meg. Az erősebb játékost megverni jó eredmény, amely pozitívabb módon hat vissza a győztes játékerő-változójára, mintha viszonylag gyengébb játékos ellen győzött volna, ha viszont valaki gyengébb játékerejű ellenféltől kap ki, az negatívan hat a saját játékerő-változójára. Így a rendszer megőriz valamit a jutalom-büntetés elemeiből, de valójában statisztikai jellegű.

Kállai Gábor korábbi szövetségi kapitány korábban úgy nyilatkozott, hogy sok tornán kell játszani a tapasztalatszerzéshez, az esetleges rutintalanság így kiiktatható. Utólag azonban önkritikusan bevallotta, úgy látszik, Rapportnak egy másik irány is helyes. (Kállai azt is mondta, hogy Rapportban megvan az, ami Kaszparovban.)

„Úgy érzem én is, nekem ez a ritmus megfelelő” – reagált Kállai szavaira.

Rapport neve mellett még nem szerepelt a csodagyerek jelző, de ha ilyen ütemben fejlődik, akkor előbb-utóbb ez kivédhetetlen lesz.

„Dehogyis tartom magam annak. A csodagyerek definíciója az értékrendemben egészen más. Én csak egy Vas megyei fiú vagyok, akinek vannak álmai, nem szeretne csodagyerek lenni, de mondjuk azért a világbajnoki címről nem mondanék le. Amúgy nem tudom, mennyire szerencsés elnevezni embereket, mert az amerikai Luke McShane-ről például hetente leírták, milyen nagyszerű, milyen szuper, és alig több mint húszévesen abbahagyta. Jelenleg azt mondja magáról, ő a világ legjobb amatőr sakkozója.”

A hazai rangsorban a hetedik, és mivel az Eb-n nem szoktak elindulni a legjobbak, akár be is kerülhet a csapatba. Az idei Mitropa Kupán is jól játszott. Úgy véli, neki biztosan tudna segíteni Lékó Péter vagy Polgár Judit egy ilyen tornán.

„Hogy gondolatokat cseréljünk egymás közt, még nem merült fel. Ki tudja, lehet, hogy hasznos lenne. Az én részemről biztosan” – összegzett.

A szövetség most sem gratulált

A sakkozó mögött támogatók vannak, a hazai szövetség azonban még csak egy gratuláló emailt sem küldött neki. Nincs meglepve, amikor nemzetközi nagymester lett, akkor sem hívták fel. „Akkor egy másik vezetés volt, de vannak dolgok, amik nem emberfüggőek, nem változnak” – ezek már a menedzser, Rácz Félix szavai.

„Ricsinek még Brémából, német klubjából is gratuláltak - kénytelen odamenni a hazai bajnokság gyenge színvonala miatt -, hozzánk, a menedzserirodánkhoz is nagyon pozitív üzenetek érkeztek. Hogy anyagi támogatásunk nincs tőlük, azon nem lepődünk meg, de sajnos az alapvető erkölcsi, emberi szándékkal sem találkozunk.”  • Vennék
  • Személyi kölcsön