Portisch Lajos a Vasasban sakkozik tovább

2012.12.30. 14:11
Tavasztól Angyalföldön folytatja a Nemzet Sportolója.

Az angyalföldi sportklub vasárnapi tájékoztatása szerint az erről szóló megállapodást a XX. század legeredményesebb magyar sakkozója a napokban írta alá a Vasas SC elnökével, Markovits Lászlóval, valamint Káposztás Miklós szakosztály-igazgatóval.

A nemzetközi nagymester sportágában több mint két évtizeden keresztül tartozott a világ szűk élvonalába. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) által közzétett, az Élő-pontszámok alapján összeállított világranglistán két alkalommal is - 1980-ban és 1984-ben - harmadik volt az akkori idők szovjet kiválóságai, előbb Karpov és Korcsnoj, majd Kaszparov és Karpov mögött. Az 1978-as Buenos Aires-i sakkolimpián aranyérmes magyar válogatott első táblása játékosként döntő érdemeket szerzett a világraszóló sikerben. Kilencszer volt világbajnokjelölt, kétszer pedig a legjobb négy közé is eljutott.

A beszámoló szerint Portisch, aki ebben a szezonban még a Nagykanizsa csapatához tartozott, új klubjában csak egy-egy konkrét felkérésnek tesz majd eleget.

"Tizenharmadik kerületi lakosként és díszpolgárként azt hiszem, mindenki számára egyértelmű a választásom" - jelentette ki a Vasas honlapjának Portisch Lajos, aki hangoztatta, egy óriási hagyományokkal rendelkező klubon belül, egy olyan szakosztályhoz csatlakozom, amelynek tagjaival már eddig is nagyon jó viszonyban volt.

"Az aktív versenyzéstől visszavonultam, csupán egy-egy "nosztalgiaversenyre" fogadok el meghívást" - tette hozzá.

Markovits László elnök, akinek klubja az elmúlt hetekben több világklasszis sportolót és nemzetközi hírű szakembert szerződtetett, így nyilatkozott:  "Portisch Lajos csatlakozása is rendkívül örömteli és fontos számunkra, még akkor is, ha az ő szerepvállalása a klubnál jelképes és elsősorban érzelmi kötődésű. A Vasas-család egy újabb kiváló, sokoldalú egyéniséggel bővült."