Sokkolta a kapitányt az átmeneti kizárás

2013.01.04. 07:34

Az év elején jött ki a friss sakk-világranglista, a nőknél továbbra is a 36 éves Polgár Judit vezet, az őt tavaly legyőző Hu Ji-fan majdnem száz ponttal állt mögötte. Polgár Élő-pontszáma 2696, riválisáé 2603.

„Hatvanadszor kezdődik a nevével a női ranglista, ami példátlan bravúr, hiszen 12 évesen került az élre. Ha Judit így folytatja, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy elérje a bűvös százas számot. Kivált, mert mostantól havi frissítésű a ranglista, míg mikor az elejére állt, akkor félévente jött ki a legfrissebb. Hu rengeteget sakkozik, de még így sem tudja markánsan csökkenteni a különbséget” – mondta Kállai Gábor korábbi kapitány.

Utalt rá, nem lehet összehasonlítani Polgár és Hu teljesítményét, mert utóbbi bármekkora energiával és hihetetlen elszántsággal is sakkozik, Polgár klasszikus tudása, gondolkodása tekintélyt parancsoló. Igaz a patinás Wijk aan Zee-i szupertorna A-csoportjában a kínai Lékó Péterrel fog játszani.

A korábbi szakembert sokkolta, amikor az év első napján megnézte a FIDE-rangsort, mert nem volt benne Magyarország, ami egyúttal azt is jelentette volna, hogy a sakkozóink nem állhattak volna rajthoz a versenyeken.

„Még aznap rendeződött a helyzet – a tagdíjunk hátralévő összege is megérkezett -, elfoglaltuk a nemzetek között a hatodik pozíciót, és így láthattam, hogy pontszámai alapján Berkes Ferenc lett a második legjobb magyar sakkozó, aki történetesen a magyar bajnok is, ilyenre is rég volt példa. Lékó Péter például még nem nyert soha magyar bajnokságot” – rögzítette Kállai.

A 17 éves Rapport Richárd már a nyolcadik legjobb magyar, a juniorok, vagyis a három évvel idősebbek közt a kilencedik a világon. Rapportot is meghívták Wijk aan Zee-be a junior vb-ezüstérme után, a B-csoportban fog játszani, de így is nagy nevekkel találkozik.