Kocsmasakkozó belebotlik a világbajnokba

2013.01.12. 09:06

Szombaton kezdődik a hollandiai Wijk aan Zee-ben a sakkozók első idei szupertornája. Két magyar is érintett, a világranglista 19. helyén álló Lékó Pétert az A-csoport nyolcadik helyére rangsorolták, a 16 éves Rapport Richárd a gyengébbik B-csoportban hatodik.

„Nemcsak az év legnagyobb versenye kezdődik, hanem a legnagyobb hagyományú is, ezért is nagy öröm, hogy 2012-vel szemben ezúttal két magyar is tagja a mezőnynek, míg akkor nélkülünk rendezték meg ezt az eseményt. Örömteli: a 2005-ös győztes Lékó tizenegyedszer is meghívást kapott, és a legjobb magyar játékos most igazolhatja, hogy egy újabb hullámhegy kezdődik a pályafutásában” – értékelt Kállai Gábor korábbi kapitány.

A szakember a norvég Magnus Carlsen és az örmény Levon Aronjan különmeccsére készül, szerinte a korábbi világbajnok indiai Anand elszürkült és megkopott az időben. „Hiányzik viszont Kramnyik, aki megújult, és kiemelkedően izgalmas partikat vívott az utóbbi időben.”

Kállai úgy gondolja, Rapport Richárd felgyorsíthatja pályafutását Hollandiában.

„Már az nagyon komoly érdem, hogy meghívták egy ilyen rangos versenyre, még ha a B-csoportnak is nevezik. A torna átlaga pontosan annyi, mint az ő Élő-pontszáma, vagyis 2620. Ha kettővel többet nyer, mint veszít, akkor azonnal javított tíz pontot, ha hármat, akkor tizenötöt. A végső győzelemre előzetesen nincs komoly esélye, de épp bevállalós harcmodora, és bátor kockázatvállalása miatt nagyon magasra juthat. A sok ütközésből pedig győztesen kerülhet ki. Ha nem így lesz, akkor is számtalan tapasztalatot szerez, hogyan kell végigjátszani egy ilyen sorozatot. Ha veszít az Élőjéből, de megérti, hogyan működik egy ilyen torna, már akkor megérte” – jelentette ki Kállai.

Rapport Richárd nagy lehetőség előtt áll
Rapport Richárd nagy lehetőség előtt áll

A B-csoportba sorolt Arkadij Naiditsch pontszáma alapján simán beférne a legjobbak közé is, de az örmény Movszeszjan is olimpiai bajnok, ami jól jelzi, milyen nagyságokkal kell megbirkóznia a húszéveseknél vb-ezüstéremig jutó Rapportnak.

Wijk aan Zee egyébként a sakkozás kultikus helye, mert egy nagy pavilonban együtt játszanak az amatőrök a világ legjobbjaival, tehát bármikor előfordulhat, hogy a büfében találkoznak, és kötetlenül válhatnak pár szót. Nem könnyű még egy olyan sportágat mondani, ahol a világ élvonala valamint a lelkes hobbista ilyen közel kerülhet egymáshoz.