Rapport az olimpiai bajnokot is oktatta

2013.01.15. 20:07

A Wijk aan Zee-i szupertorna B-csoportjában Rapport Richárd ismét tökéletesen sakkozott, ezzel négy forduló után már 3,5 pontot gyűjtött, amivel a holtversenyes első helyen áll.

Ezúttal az olimpiai bajnok örmény Movszeszjan volt az ellenfele – a sakkolimpián épp ő győzte le Almási Zoltánt, ez a pont kellett az örmények végső sikeréhez -, és világossal tökéletes támadást vitt végig. A 33. lépésben tisztelőnybe került, előtte jól pozicionált, szétzilálta riválisa állását.

A sötéttel játszó 34 éves Movszeszjan belátta, nincs esélye a döntetlenre, ezért a negyvenedik lépésben feladta.

Rapport vasárnap a harmadik kiemeltet, a francia Edouard-t bemattolta, Movszeszjan a második kiemelt, neki hatvanhét Élő-ponttal van többje, mint a feltörekvő magyarnak. Az örmény ezzel a 62. a rangsorban, míg Rapport egyelőre nincs a százban, de a három győzelem körülbelül 15 pontot fog neki hozni, amivel a száz közelébe kerülhet. (A 15 pont csak akkor jön össze, ha a hármas győzelmi többlete megmarad.)

A B-csoport győztese jövőre automatikusan helyet kap az A-csoportban, amelyikben Lékó Péter is játszik, és negyedik döntetlenjével a középmezőnyben áll. Hármas holtversenyben Anand, Carlsen valamint Karjakin vezet.

Szerdán szünnap jön, csütörtökön Tivjakov az ellenfél, akinek szintén 3,5 pontja van. Rapport akkor a sötét bábukat vezeti.

"Megállapítható: Rapport Ricsi repülőrajtot vett. A kiugró eredményt örömsakkozással érte el. Érdekes és izgalmas megnyitásokat játszik, elfogulatlanul és rendkívül erőteljesen. Hétfőn feketével elsöpörte Ernstet, korai gyermekkora kedvenc megnyitásával, a Benoni védelemmel. A Ben Oni "bánat fiát" jelent, ami jelen esetben a szombathelyi srác ellenfelének parti utáni hangulatát jellemezheti. Érdekes, hogy Ricsit korábbi edzői el akarták tiltani ettől a játszmakezdéstől. Szerencsére ő valamint a család ellenálló volt a fals hangokkal szemben és ragaszkodott ehhez az élvezetes játékot adó és sok taktikai lehetőséget rejtő változathoz" - mondta Kállai Gábor korábbi szövetségi kapitány.

"Jó nézni, hogy a nemzetközi tornán egy magyar fiatal ismét csillog és villog, noha még nagyon messze van a 13 fordulós verseny vége" - tette hozzá.

"Lékó eddig 4-ből 4 remivel áll. Sem az eredményével, sem játékának színességével nem vívott ki eddig közönségsikert. Szürkesége szomorú kontraszt a hirtelen beinduló indiai vilagbajnok Anand gyönyörű két győzelmével szemben, nem is beszélve Carlsenről, illetve Karjankinról, akik hárman egyelőre kimagaslanak a mezőnyből" - összegzett Kállai.