Rapport Richárd sötéttel is megállíthatatlan

2013.01.17. 18:05

A szerdai szünnap után csütörtökön folytatódtak a Wijk aan Zee-i sakk szupertorna B-csoportjának küzdelmei.

Rapport Richárd a vele holtversenyben vezető Szergej Tivjakovval játszott, sötéttel. A 16 éves nagymester a francia védelmet választotta, és 36 lépés után megadásra késztette az eddig átlag felett teljesítő holland versenyzőt. Mindkét versenyzőnek 4 forduló után 3,5 pontja volt.

A negyedik kiemelt Tivjakov Élő-pontszáma harmincnéggyel magasabb Rapporténál (2621), de ezen a tornán már megszokhattuk, hogy a jobbakat simán győzi le. (A francia Edouard és az olimpiai bajnok örmény Movszeszjan sem tudta feltartóztatni.)

Rapport áttörte vezérével Tivjakov állását, utóbbi kétségbe esve védekezett, vezért is cserélt, de így sem tudta megmenteni a partit, mert a 36. lépésben Rapport huszárával sakkot adott, a világos bástya ezzel menthetetlenné vált, és nem volt értelme a folytatásnak.

Rapport 4,5 pontjával Tivjakov előtt vezeti a mezőnyt, aki a B-csoportot megnyeri, automatikusan játszhat az A-ban jövőre. A Haladás versenyzője eddig 20 Élő-pontot gyűjtött, ha mostantól valamennyi meccsét döntetlenre adja, ennyivel biztosan többet gyűjt, ezzel a világranglista századik helyének közelébe érhet.

"Ricsi ismét elfogulatlanul sakkozott, nem nyomasztotta a parti súlya, holott éppen a riválisával csapott össze. Feketével hamar előnybe került, majd a harc némi lebegése után hirtelen matt-támadást indított, ami szinte magától értetődően ütött át. A verseny vége még mindig nagyon messze van, egyelőre elég, ha annak örülünk, hogy Rapport látványosan és eredményesen, kiemelkedő átütőerővel játszik" - értékelte a partit Kállai Gábor szövetségi kapitány.

Az A-csoportban érdekelt másik magyar, Lékó Péter négy döntetlen után fontos partit nyert, a harmadik kiemelt olasz Fabiano Caruanát győzte le.

"Lékó a klasszikus spanyol védelmű játszmában csodálatosan sorakoztatta fel a mesterségbeli tudás számos elemét. Fokról fokra, kis csaták során keresztül, újabb és újabb pozíciós sikereket ért el a parti során, melyek végül döntő előnnyé összegződtek. A parti igazi iskolajátszma. Ez a győzelem megalapozottan adhat önbizalmat Lékónak a folytatásra" - jelentette ki Kállai.

Lékó ezzel a sikerrel a 3,5 ponttal vezető trió (Anand, Carlsen, Karjakin) mögé csatlakozott, három pontja van, ahogy még másik három nagymesternek is.