Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Miért nem baj Lékó sok döntetlenje?

2013.07.26. 12:18

2011 novemberében Kállai Gábor korábbi kapitány bírálta Lékó Péter sakknagymester stílusát. A legjobban jegyzett játékos továbbra sem játszik virtuóz partikat, igen sok döntetlen szerepel a neve mellett, a most pénteken kezdődő dortmundi szupertorna előtt Kállai mégis határozottan a védelmébe vette.

„Idén 41 partit játszott, ebből ötször nyert, háromszor veszített. Ha az év eleji Wijk aan Zee-i tornát kivesszük az eredményei közül, akkor az utolsó 28 partijából egyet nyert és egyszer veszített. Ezekből a partikból megállapítható: Lékó igen magas színvonalon játszik, alig-alig sebezhető. A most Dortmunban kezdődő tornán is nagyon jó eséllyel pályázik egy jó szereplésre. Ha nem sötéttel játszik Naiditsch, vagyis a mumusa ellen, a győzelemért is harcban lehet. A német nagymester elleni partija mindenképpen fontos lélektani parti lesz. A torna egyébként Péternek van kitalálva, mert a mezőny nem homogén erősségű, vegyesen szerepelnek nagyon erősek és viszonylag gyengébbek. A nagyon erősek ellen Lékó stabil, szinte megingathatatlan, míg a gyengébbeket nagy hatásfokkal győzheti le” – indokolt Kállai.

Kevéssel a viadal után augusztus elején rendezik a KO-rendszerű világbajnokságot, ahonnan az első három bekerül a világbajnokjelöltek közé.

„Nem irigylem, aki Lékóval szembe kerül. A sorsolás úgy hozta, hogy a harmadik körben az indiai-holland Anish Girivel játszhat – az első két riválison muszáj túllépnie -, majd a negyedik fordulóban az olasz Caruana lehet az ellenfele. Elképzelhető, hogy Lékó ellenük nem fog sok partit nyerni, mégis számára azért kedvező a KO-rendszerű lebonyolítás, mert bombabiztos a játéka. Egy meccsen például, ha nem hoznak döntést a normál játékidejű és a rövidített partik sem, akkor a mindent eldöntő azonnali halálnak titulált utolsó ütközetben sötéttel már elég egy döntetlen is, amire ő bárki ellen képes. Lékó páratlanul felkészült, aminek köszönhetően hihetetlenül masszív. Általában mindenki igyekszik egy kicsit kockáztatni, amiben benne van a hibázás lehetősége is, és ezek a pillanatok Péternek esélyt fognak kínálni. Érdemes drukkolni neki, és ha mellé szegődik a szerencse, a kínálkozó esélyeket pedig fülön tudja csípni, akkor újra lehet magyar a világbajnokjelöltek közt, ahogy 2005-ben és 2007-ben is volt.”

A vb-n Polgár Judit is játszani fog, Kállai szerint ő is sokáig juthat, ez a kieséses, élére állított lebonyolítás neki is fekszik.

“Gondoljunk csak arra, hogy legutóbb, 2011-ben is a legjobb nyolc közé jutott. Judittal gyakran történik csoda, amit már-már természetesnek veszünk. Lékó sikere mellett egy újabb Polgár-csodában is reménykedem” - zárta az exkapitány.

Polgár Gelfand ágán van, és ha mindkét magyar nyeri a szekcióját, akkor a nyolc között akár egymással is játszhatnak. A döntőhöz hat ellenfelet kell kiütni, mint egy tenisz Grand Slamen.

Így jönnek össze a nyolcak

A világbajnokjelöltek nyolcas tornájára így lehet bekerülni:

  A Vishwanathan Anand-Magnus Carlsen vb-döntő vesztese

  Levon Aronjan és Vlagyimir Kramnyik az Élő-pontszámuk alapján

  A GP-győztes bolgár Veszelin Topalov és a második

  Hárman a KO-rendszerű vb-ről.