Gerzson
-3 °C
2 °C
Tóth Ivett
péntek 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Magyarországra jön Garri Kaszparov

2013.09.19. 17:16

A korábbi világbajnok Garri Kaszparov lesz a szeptember 29-i VII. Aquaprofit-Polgár Sakkfesztivál sztárvendége.

Polgár Judit, az idén a Művészetek Palotájában sorra kerülő esemény alapítója és főszervezője a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, három éve győzködte a legendás orosz sakkozót, hogy elfogadja a meghívást.

"Kaszparov eddig egyszer járt Magyarországon, amikor 1992-ben a debreceni Európa-bajnokságon szerepelt, de Budapestre most jön először" - tette hozzá a nemzetközi nagymester, aki elmondta azt is, hogy Kaszparov előadást is tart a sakkfesztiválon, és egy partit fog elemezni.

"Örülök, hogy Garri meghívásával a profi sakkozóknak is tudok majd újat nyújtani" - jelentette ki Polgár Judit, majd beszélt arról is, hogy Kaszparov vele és az Európai Sakkszövetséggel karöltve 2011-ben kezdett lobbizni a sakk iskolai bevezetése érdekében.

A legfiatalabb Polgár nővér emlékeztetett arra, hogy a közoktatásra kidolgozott Sakkpalota programja idehaza bekerült a Nemzeti Alaptantervbe a választható tárgyak közé. Erről nemzetközi pedagóguskonferenciát is tartanak a Müpában, amelynek keretében az érdeklődő tanárok előadásokat hallgathatnak meg a magyar és a svéd sakkprogramról, valamint arról, hogy a legkomplexebb stratégiai táblajátékot miként lehet felhasználni az oktatásban.

A sakkfesztivál keretében évfordulós megemlékezés is lesz, mivel 25 éve annak, hogy a magyar női sakkcsapat - megtörve az évtizedeken át tartó szovjet hegemóniát - Szalonikiben olimpiai bajnokságot nyert, mégpedig a három Polgár nővér, Zsuzsa, Judit és Zsófia aktív közreműködésével.

A délelőtt 10 órától este 7-ig tartó fesztivál ezúttal is számos egyéb színes programot kínál. Összecsap majd a sakktáblánál például a bajnokok és a művészek csapata, az előbbiben többek között Esterházy Márton, az utóbbiban mások mellett testvére, Péter, továbbá Nemcsák Károly ül asztalhoz.

A Polgár Sakkfesztivál családi esemény lesz. A gyermekeknek szóló programjai, versenyei összekapcsolódnak a Müpában már hagyományos és rendkívül népszerű Cifra Palota-programmal. A sakkoktatás mellett így lesznek a sakkozással kapcsolatos kézműves foglalkozások, sakkjátszótér, vetélkedők, fényképezősarok és sok más izgalmasnak ígérkező esemény.

A nap fénypontja ezúttal is a Polgár nővérek elleni szimultán lesz. Ennek keretében közéleti személyiségek, sportolók, művészek, tudósok, üzletemberek, politikusok, sakkrajongók és gyerekek összesen száz táblán mérkőzhetnek meg a sakkozás történetének leghíresebb testvérhármasával.