Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C
Jászapáti Petra
ma 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

Zavar Carlsen rekordja, de örülök is neki

2013.09.29. 19:15

Garri Kaszparov bejelentette vasárnap Budapesten, hogy megpályázza a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) elnöki tisztét. A sportág korábbi világbajnoka ezt a Művészetek Palotájában, a VII. Aquaprofit-Polgár Nemzetközi Sakkfesztiválon tartott sajtótájékoztatón közölte.

A Budapesten először járó Kaszparov elmondta, hogy a játék már nem hiányzik neki, amióta 2005-ben visszavonult, de a sakk történéseit továbbra is követi.

"Ha valamit abbahagyunk, akkor csak előre kell nézni, és új kihívásokat, más izgalmakat kell keresni. A célom most az, hogy a sakkozást olyan szintre emeljem, hogy az elkövetkező generációknak is sokat jelentsen, ezért a közelgő választás alkalmával megpályázom a FIDE elnöki posztját" - fogalmazott a sakkfesztivál díszvendége. A jövő évi olimpia helyszínén a norvégiai Tromsőben lesz a választás.

Minden idők legfiatalabb férfi világbajnoka bevallotta: zavarja, hogy megdöntötték 13 éven át fenntartott Élő-pontszám rekordját, de büszke arra, hogy ez éppen a tanítványának, a norvég Magnus Carlsennek sikerült, akit fantasztikus sakkozónak nevezett.

Megemlékeztek arról is, hogy a magyar női válogatott 25 évvel ezelőtt, a szovjet hegemóniát megtörve megnyerte a sakkolimpiát Szalonikiben. A négy csapattag - Polgár Zsuzsa, Zsófia és Judit, valamint Mádl Ildikó -, valamint Tompa János szövetségi kapitány emlékplakettet vett át Seszták Miklóstól, a Magyar Sakk Szövetség elnökétől.

Kaszparov - akinek hétéves lánya is sakkozik - elárulta, a Polgár nővérekkel éppen a szaloniki olimpián találkozott először személyesen, játékukat látva már akkor tudta, hogy új korszak köszönt be a női sakkban. Annyira szimpatizált velük, hogy bár ő akkor a szovjet csapatot erősítette, bevallása szerint mégis adott instrukciókat a magyar csapatnak.

A VII. Aquaprofit-Polgár Nemzetközi Sakkfesztivál sokféle programot kínált az érdeklődőknek, a gyerekversenyek díjkiosztóján maga Kaszparov is részt vett.

A program végén a díszvendég egy előadást is tartott, és idén sem maradhatott el a Polgár nővérek 100 táblás szimultánja, amelyen közéleti személyek, művészek, tudósok, üzletemberek, politikusok, sakkrajongók és gyerekek mérkőzhettek meg a sportág történetének leghíresebb testvértriójával.