Carlsené az első győzelem

2013.11.15. 16:41

Az első négy parti remije után a pénteki, ötödik mérkőzésen a norvég kihívó, Magnus Carlsen világossal legyőzte a címvédő indiai Viswanathan Anandot a Csennaiban (India) zajló sakkvilágbajnoki döntőben.

Az összecsapás sokáig kiegyenlített küzdelmet hozott, ám Anand a végjátékban hibázott, így Carlsen került kedvezőbb pozícióba, sőt gyalogelőnyre tett szert, fölényét pedig precíz játékkal érvényesíteni tudta. Anand végül az 58. lépés után feladta a partit - a döntő honlapja szerint.

Mostani sikerével a világranglista-vezető Carlsen 3-2-es előnyre tett szert a - Lékó Péter által szekundánsként segített - Ananddal szemben.

A maximum 12 partisra tervezett döntő során két-két forduló után egy-egy pihenőnap következik, az utolsó mérkőzést a tervek szerint november 26-án játsszák. Ha addig egyik fél sem éri el a 6,5 pontot, azaz döntetlen az állás, négy rövidebb játékidejű, úgynevezett rapid összecsapásból álló rájátszás következik.

A sakkvilágbajnoki párosmérkőzés összdíjazása 1,85 millió euró (körülbelül 550 millió forint), ebből a győztes 1,1 milliót (326,5 millió forint) vihet haza.