Tagadnak a sakkozót verő rendőrök

2014.03.11. 14:36

Ártatlannak vallották magukat a megvádolt rendőrök, és tagadták, hogy 2012 júniusában Szegeden megütötték vagy megrúgták az egyesült arab emírségekbeli sakkvezetőt, Szaúd Mohamed al-Marzúkit. Az ügyben kedden kezdődött meg tárgyalás a Szegedi Törvényszéken.

Két rendőr és egy civil állt a bíróság elé. A törzsőrmestert és az őrmestert hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettével, közúti veszélyeztetéssel, valamint súlyos testi sértés kísérletével, a harmadrendű vádlott taxisofőrt pedig közúti veszélyeztetéssel vádolja az ügyészség.

Az elsőrendű vádlott, P. László Péter rendőr törzsőrmester és V. Igor rendőr őrmester és egy harmadik társuk 2012. június 2-án Szegeden civilben járőrözött. A rendőrök illegális migránsokat kerestek, mert tudták, hogy korábban a zöldhatáron keresztül Szerbia felől magyar területre lépett egy csoport, amelynek tagjait embercsempészek a városban akarták felvenni.

A vádlottak azt mondták, hogy a Belvárosi hídon látták meg a sértettet és társát, akiket ruházatuk és bőrszínük alapján határsértőnek gondoltak. Mivel a rendőrök már többször fogtak el ezen a helyszínen határsértőket, az esetek kilencven százalékában pedig a migránsok igyekeznek elszökni, a történtek alátámasztották sejtésüket. A rendőrök magyarul, majd angolul felszólították őket, hogy igazolják magukat, de a sértett és társa futásnak eredt. Az intézkedés kezdetén egyikük felmutatta rendőrjelvényét, másikuk pedig a nyakában viselte szolgálati igazolványát.

A rendőrök közölték, hogy több száz méteres gyalogos és autós üldözés után érték utol az egyik menekülőt, aki előzőleg átesett egy autón. A sértettet földre kényszerítettek, fejét földre nyomták, ruházatát átvizsgálták, és okmányokat, valamint közbiztonságra veszélyes eszközt kerestek nála. Miután az arab férfi már nem állt ellen és asztmája miatt panaszkodott, nem bilincselték meg. Mindkét vádlott határozottan tagadta, hogy megütötte vagy megrúgta a sértettet.

A harmadrendű vádlott, aki annak idején taxijával szintén a menekülők nyomába eredt, nem tett vallomást, de elismerte, hogy járművével az arab férfi elé hajtott. Az ügy tárgyalása júniusban a sértett és tanúk meghallgatásával folytatódik.