Ritka nagy elnézések sakkvilágbajnokoktól

2014.03.27. 19:37

Már csak két forduló van hátra a sakk-világbajnokjelöltek körmérkőzéses tornájából, az indiai Vishwanathan Anand egy teljes ponttal vezet, és akár már csütörtökön érdektelenné tehette volna a pénteki szünnap után hátralévő két fordulót, de nem ez történt.

Anand a 12. fordulóban leggyengébben rangsorolt orosz Andrejkinnel csapott össze, a számítógép szerint nyerésre állt, de nem vette észre a megfelelő bástyalépést (c4-et javasolt a gép), ezért nem erőltették a folytatást.

A másik korábbi világbajnok, az orosz Vlagyimir Kramnyik elnézése sokkal durvább volt a tizedik fordulóban. Peter Szvidler ellen játszott, amikor hatalmas hibát követett el, a 32. lépésben rossz helyre tette a bástyáját.

Ezek után ugyanis Szvidler ütésbe rakta és sakkot adott a futójával, miután Kramnyik bástyáját könnyen ütötte le riválisa, és a folytatásnak már nem is sok értelme volt, mert még egy gyalogot is veszített a manőverrel.

Kramnyik egyébként jól kezdett, két győzelme után azonban háromszor kapott ki a döntetlenek mellett.

A torna győztese nyeri el a jogot, hogy kihívhassa a norvég Magnus Carlsent, a világbajnokot.

Az állás: 1. Anand 7,5 2. Levon Aronjan (örmény) 6,5 3. Karjakin, Mamedzsarov 6, 5. Kramnyik, Topalov, Andrejkin, Szvidler 5,5