Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ritka nagy elnézések sakkvilágbajnokoktól

2014.03.27. 19:37

Már csak két forduló van hátra a sakk-világbajnokjelöltek körmérkőzéses tornájából, az indiai Vishwanathan Anand egy teljes ponttal vezet, és akár már csütörtökön érdektelenné tehette volna a pénteki szünnap után hátralévő két fordulót, de nem ez történt.

Anand a 12. fordulóban leggyengébben rangsorolt orosz Andrejkinnel csapott össze, a számítógép szerint nyerésre állt, de nem vette észre a megfelelő bástyalépést (c4-et javasolt a gép), ezért nem erőltették a folytatást.

A másik korábbi világbajnok, az orosz Vlagyimir Kramnyik elnézése sokkal durvább volt a tizedik fordulóban. Peter Szvidler ellen játszott, amikor hatalmas hibát követett el, a 32. lépésben rossz helyre tette a bástyáját.

Ezek után ugyanis Szvidler ütésbe rakta és sakkot adott a futójával, miután Kramnyik bástyáját könnyen ütötte le riválisa, és a folytatásnak már nem is sok értelme volt, mert még egy gyalogot is veszített a manőverrel.

Kramnyik egyébként jól kezdett, két győzelme után azonban háromszor kapott ki a döntetlenek mellett.

A torna győztese nyeri el a jogot, hogy kihívhassa a norvég Magnus Carlsent, a világbajnokot.

Az állás: 1. Anand 7,5 2. Levon Aronjan (örmény) 6,5 3. Karjakin, Mamedzsarov 6, 5. Kramnyik, Topalov, Andrejkin, Szvidler 5,5