A cél? Még negyvenketten vannak előttem

2014.05.04. 08:19

A májusi sakkvilágranglistán Rapport Richárd 2701 pontjával a 43. helyen áll, Lékó Péter mögött – 2737 ponttal a 19. helyen áll - a második legjobb magyar. 

Rapport márciusban lett 18 éves, fejlődése az olasz Caruanához mérhető, aki szintén 18 évesen érte el ezt a szintet és pontszámot, és most ötödik a rangsorban.

„Tudom, hogy úgy érthetőbb ez a sportág, ha vannak ilyen példák, de én a saját utamat szeretném járni. Volt olyan pillanat, amikor nem gondoltam volna rá, hogy ilyen gyorsan meglesz ez a pontszám, amikor nagykorú leszek. De volt olyan pillanat is, amikor úgy ment a játék, hogy azt hittem, sokkal korábban meglesz. Nyilván az utóbbi állapot volt mostanában, míg a kisebb mélypont korábban. Három éve, amikor a legfiatalabb magyar nagymester lettem, talán ezt a célt tűzhettem ki magam elé, de most már nincs újabb vállalásom. Pont jó ez így, ahogy van, az a lényeg, hogy fokozatosan haladok. És nem hátra" – mondta az Indexnek Rapport nagy mosollyal, miután pénteken és szombaton négy partiból háromszor is legyőzte a Nemzet Sportolóját, a korábbi olimpiai bajnok éltáblást, Portisch Lajost.

Négy éve Rapport a nagymesteri címért harcolt, és akkor egyébként kikapott Portischtól egy tornán, azóta jelentősen változott a helyzet, a fejlődése töretlen, és most már nem is kell olyan energiával felkészülnie a sportág nagy alakja ellen, mint korábban.

„De azért kell készülnöm, nem szabad félvállról venni, mert a második játszmában például rosszul álltam, de sikerült megmenteni" – mondta a meccseiről.

Rapport jelenleg Belgárdban él, barátnője a szerb bajnok Jovana Vojinovics.

„Megváltozott az életem, de engem ez nem hátráltat, sőt. Jó az életem, kedvelem az embereket, a konyhát, és minden percet élvezek a szerelmemmel. Talán még túl sokat is beszélünk a sakkról. Rengeteget játszunk, időelőnyt kap tőlem Jovana, vagyis általában futok utána, hogy megfordítsam a meccset. Repülő onnan is megy, az internet miatt pedig minden sokkal könnyebb, edzeni is például. Mivel még jogsim nincs, és a közeljövőben nem is tervezem, ha úgy adódik, vonattal jövök Magyarországra és vonattal is megyek vissza.”

Rapport nemrégiben egyébként a szülői házban, a Szombathely melletti Sén fogadta a vb-döntős Sirovot, akivel együtt elemezgetett, együtt készült. Korábbi edzőjével, Ruck Róberttel pedig továbbra bizalmi a viszonya, gyakran beszélnek.

Úgy gondolja a rá jellemző egyedi stílus, hogy nem megszokott megnyitásokat alkalmaz, nem fog változni, bár lehet, fél év múlva eljön a pillanat, amikor már nem ezeket a ritka változatokat játssza és építi fel magában. A terveit nagyon egyszerűen foglalta össze, még negyvenketten vannak előtte a ranglistán, így van még hová fejlődnie.

Rapportot Wijk aan Zee-be, a leghíresebb tornára is meghívták januárban, és Borisz Gelfanddal szemben szenzációs győzelmet ért el.

„Az a baj, hogy csak az a parti sikerült úgy, ahogy elterveztem. A többi nem volt jó. Ennek leginkább lelki okai voltak. Nagyon jó érzés, hogy ezt az egy partit sokan kiemelték, milyen remek győzelem volt, de ilyenkor én mindig a földön maradok: csak egy parti volt. Majd ha több ilyet tudok játszani rövid idő alatt, akkor fogok örülni. A többit azonban elbénáztam, ezért kaptam ki annyiszor és lettem végül utolsó előtti. A lépések megvoltak, de a fontos pillanatokban rosszat húztam. Vagyis mintha nem is lettek volna meg. Nem volt mellettem Jovana, más lelki okai is voltak, hogy nem tudtam többet kihozni magamból" – mondta.

Arra már a menedzsere, dr. Flumbort András adott választ, mit jelent pillanatnyilag Rapport neve a világban.

Tudta-e Ön?

A Felix Promotion menedzserirodával együttműködő Rapport egy mateknégyes miatt kezdett el sakkozni, hogy a koncentrációját növelje. 

„Szeretik az extravagáns stílusát, de van, amikor egy konzervatív meccs kialakítása a fontosabb. Azon vagyok, hogy kiértékeljük, ki ellen lehet, ki ellen kell ezt az extravaganciát visszaadni a táblán. És ugyanígy azt is könnyű kisakkozni, ki ellen nem lehet, és ki ellen egyáltalán nem szabad jelentős kockázatot vállalnia. Szép feladat áll előttünk, és azt gondolom, hogy nagyon kemény munkával két éven belül be lehet kerülnie a legjobb tíz közé. A középjátékban persze nagyon sokat kell fejlődnie. De a szemlélete egyedi, a gondolatai eredetiek. Az év végére üdvözítő lenne, ha 2715-ös vagy 2720-as pontszám lenne a neve mellett. A képességei adottak ehhez. És szerencsére a sportág olyan alakja, mint Portisch Lajos, segíti őt, mert leült vele, gyors partikban is, ami nem az ő műfaja."

A Lékó mögött most már második magyar az augusztusi sakkolimpián is játszik.