Elsöprő sakkozással jöttünk fel a 2. helyre

2014.08.12. 17:54

A magyar férfi válogatott a tromsői sakkolimpia utolsó előtti fordulójában a legkedvezőbb ellenfelet kapta, és a románokat magabiztosan le is győzte, ami azt jelenti: az utolsó napon mindenképpen éremért játszhat. Az ellenfél egyelőre nem ismert, később derül ki.

Rapport Richárd (2704 Élő-pontja van) partija ért először véget, aki miután sötéttel elfogta Vajda Levente (2561) vezérét megadásra késztette a nálánál gyengébben rangsorolt riválisát.

Az egész tornán elképesztő játékkal kirukkoló Balogh Csaba (2637) is sötéttel nyert, a végjátékban érvényesítette gyalogtöbbletét Parligras (2574) ellen.

Almási döntetlenjével lett biztos a győzelemért járó két pont, Lékó remizett.

Mivel az éllovas Kína nyert az eddigi második franciákkal szemben, 17 pontja van, Magyarország azonban felzárkózott mögé a második helyre, egyedüli 16 pontos csapatként.

A csütörtöki zárónapon egy újabb győzelem Ukrajna ellen mindenképpen ezüstérmet jelentene. Ha pedig esetleg Kína veszít a lengyelekkel szemben, az arany is elérhető.

A két csapat egymással nem játszhat - Kína nyerte ezt az összecsapást, ami a csapat egyetlen veresége -, az ázsiaiak döntetlennel is olimpiai bajnokok, történetükben először. Magyarország 12 éve nyert érmet, akkor második lett a válogatott Szlovéniában.

A nap óriási meglepetését a ranglistavezető, hazai közönség előtt játszó norvég Magnus Carlsen (2877) szolgáltatta, aki sötéttel simán kikapott a horvátok legjobbjától, Ivan Sarictól (2670).

Már 20 lépés után jelentős hátrányát mutatta a számítógép, és nagyon szenvedett, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a döntetlent sem tudja elérni, alig várta, hogy vége legyen a megalázó partinak.

Eredmények, 10. forduló

    férfiak:

Magyarország-Románia 3-1

-------------------------

Lékó Péter-Lupulescu döntetlen

Parligras-Balogh Csaba 0-1

Almási Zoltán-Jianu döntetlen

Vajda-Rapport Richárd 0-1

    nők:

Magyarország-Mongólia 1,5-2,5

--------------------------------

Hoang Thanh Trang-Batkhuyag 0-1

Tuvshintugs-Mádl Ildikó 0-1

Gara Anita-Bayarjargal 0-1

Bayanmunkh-Papp Petra döntetlen