Visszavonult Polgár Judit a sakkozástól

2014.08.13. 14:12

A sakkozók világranglistáját 1989. január 1. óta vezető Polgár Judit szerdán úgy nyilatkozott, 38 évesen befejezi a versenyszerű sakkot.

A nők között Polgár minden létező rekordot megdöntött, kezdve azzal, hogy már 1988-ban olimpiai bajnok csapat tagja Szalonikiben, és két nővérével Zsuzsával és Zsófiával, valamint Mádl Ildikóval együtt két év múlva megvédték címüket Újvidéken.

Ő az első lány, aki korosztályos fiú világbajnokságot nyert, és ő volt az, aki a legjobb tíz közé került az abszolút világranglistán.

2002-ben az olimpiai ezüstérmes férfi csapat tagja - hajszállal maradtak le az oroszok mögött -, a 2005-ös argentínai férfi világbajnokságon a nyolc résztvevő egyike, egyúttal az egyetlen nő.

25 éve vezette a női világranglistát, 22 éven át nem kapott ki nőtől, ez a sorozat két éve szakadt meg, a kínai Hou Ji-fan volt jobb nála.

A vereség után így beszélt az Indexnek: "Ez egy parti volt, és egy torna, ahol a tehetséges kínai riválisom kimagaslóan játszott. Nem érdemes komoly következtetéseket levonni belőle. Amikor legyőztem Kaszparovot, vagy Anandot, senki sem gondolta, hogy nekik ezzel végük, leáldozott a csillaguk. Neki biztosan mérföldkő az életében, nekem kevésbé. Volt szép számmal az én életemben is mérföldkő, néha irigylem magam, hogy 12 évesen 13 partiból fél pontot veszítve zártam az első győztes olimpiánkon. Ezt most már nem biztos, hogy el tudnám érni, még a nők között sem."

Az olimpián jelenleg is játszott, így ha érmes lesz csütörtökön az utolsó forduló előtt második helyen álló csapat, akkor neki is jár az elismerés.

A férfi világbajnokok közül legyőzte Kaszparovot, Karpovot, Anandot, Topalovot, vagyis szinte mindenkit a legjobbak közül.

2011-ben a grúz Pantszulaja elleni partiját az év legszebbjének választotta egy nemzetközi zsűri. Ilyen lehengerlően játszott sötéttel.

Az édesapa, Polgár László sakk-kísérletében a kezdetektől résztvevő, a 2002-ben ezüstérmes válogatott kapitánya, Kállai Gábor így méltatta őt.

"Polgár Juditot a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete idén év elején a tagjai közé választotta. A laudációja során a sikereinek, versenygyőzelmeinek, sakk- és sporttörténeti rekordjainak az erősen szelektált felsorolása több mint 30 percig tartott. Judit azonban nem csak aktív sportolóként páratlan, de a visszavonulásában is egyedülálló. Továbbra is vezeti a női világranglistát és a most zajló sakkolimpián mutatott 75 százalékos teljesítményével is bebizonyította, hogy a játékereje a régi. Polgár Juditnak a csúcsról, és csak Polgár Judithoz képest kellett visszavonulni, még a profik is büszkék lehetnének arra, ha úgy tudnának játszani, mint ő. Judit abba a csoportba tartozó, nemzetközi szintű hungarikum, melyben Puskást Ferencet, Papp Lászlót vagy akár Rubik Ernőt szoktuk emlegetni. Biztos vagyok abban, hogy csak a versenysakktól szakad el, és még sok további okot fog adni nekünk arra, hogy büszkék legyünk rá."