Judit
2 °C
7 °C

Megkezdődött az ifjúsági sakkolimpia Győrben

2014.12.13. 13:01

A péntek esti, színpompás megnyitóval megkezdődött az U16-os ifjúsági sakkolimpia Győrben. A viadalra öt kontinens 38 országa nevezett - ez pedig részvételi csúcsnak számít.

A magyar szövetség beszámolója szerint a Győri Nemzeti Színházban tartott ünnepélyes eseményen elsőként Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Sakkszövetség elnöke szólalt fel, aki köszöntötte a versenyzőket, s egyben megerősítette: a magyar szövetség megpályázza a 2020-as felnőtt olimpia rendezési jogát.

Teodorosz Corbazoglu, az Európai Sakkszövetség (ECU) titkára a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) nevében kijelentette: az előkészületek ismeretében biztos benne, hogy Magyarország és Győr kiváló házigazdája lesz a fiatalok versenyének.

Borkai Zsolt, Győr város polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke elmondta, biztos volt benne, hogy a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál lesz az első hivatalos magyarországi olimpia, de az U16-os sakkolimpia most "megelőzte" ezt az eseményt.

Az első forduló sorsolásában Polgár Judit segédkezett, aki megjegyezte: ez az első olyan olimpiája, amelyen nem játékosként vesz részt.

A 10 fordulós verseny első köre szombaton 14 órakor kezdődik a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának tornacsarnokában.