Okostelefonjával csalt a grúz sakkozó

2015.04.13. 22:07

Kizárták a Dubai Open, nemzetközi sakkverseny egyik résztvevőjét, mert az okostelefonját használta egy-egy lépés kielemzésére. A 26 éves grúz nagymesterre, Gajoz Nigalidzére hároméves eltiltás is vár, ha a nemzetközi szövetség is bűnösnek találja.

A grúz az örmény Tigran Petroszjannal játszott, akinek gyanús lett, hogy ellenfele elég sűrűn látogatja a mellékhelyiséget. Egy ilyen után a biztonságiaknak is szólt Petroszjan, akik követték a mosdóba a grúz sakkozót, aki le is bukott, egy wc-papírba csomagolt telefont rejtett el az egyik helyiségben. Bár Nigalidze elsőre tagadta, hogy a készülék az övé lenne, de a telefon saját Facebook-oldalára volt bejelentkezve, és egy sakkelemző program is futott rajta, mondta a versenyigazgató Jahja Mohamed Szaleh a BBC-nek.

A technika rohamos fejlődésével előbb a számítógépeket tiltották be sakkversenyeken, most már az okostelefont sem lehet bevinni a terembe. 2008-ban történt hasonló eset Dubajban. Akkor egy iráni sakkozó sms-ekben kapott segítséget.

A FIDE csalások megakadályozásáért felelős bizottságának titkára, Jurij Garrett hozzátette, hogy az elmúlt három-négy évben megszaporodtak az elektronikus eszközökkel elkövetett csalások. Most ez a bizottság vizsgálja az esetet, és bebizonyosodik Nigalidze csalása, életbe lép az eltiltása is.