Polgár Judit már kapitányként vezette éremre a férfi-válogatottat

2015.11.22. 18:17

Magyarország az izlandi sakk Európa-bajnokság befejező napján az oroszokkal játszott.

Mind a négy parti döntetlenül végződött, ami a magyarokra nézve abszolút hízelgő, mert valamennyi táblán az oroszok küldtek jobban rangsorolt versenyzőt a csatába.

Így játszottak:

  • Lékó-Szvidler
  • Griscsuk-Rapport
  • Almási-Tomasevszki
  • Nyepomnyacsnij-Balogh

Ha a magyarok nyernek, akkor az aranyérmesek, de erre azért nem sok remény volt. Ez a döntetlen mindkét csapatnak megfelelő volt, mert így a magyarok is elcsíptek egy érmet az Eb-ről. Igaz ez nem ezüst lett, hanem bronz. (Négy éve is elcsípték a dobogó harmadik fokát.)

Kis szerencsével az ezüst is meg lehetett volna, de az örmények jobban megverték az utolsó körben a grúzokat, mint ami nekünk előnyös lett volna.

Polgár Judit kapitányi bemutatkozása így is feltétlenül sikeres volt, amit azért kell kiemelni, mert az ezt megelőző versenyen, a csapat-vb-n rosszul és szétesőn játszott a csapat, a nagymesterek pár partit nyertek csak meg, és a többség negatív mérleggel zárt.

Az bronzéremhez a legnagyobb lépést szombaton tette a csaat, amikor három győztes partival és egy döntetlennel múlták felül a lényegesen erősebbnek tartott Azerbajdzsánt.

  • 1. Oroszország 15 pont
  • 2. Örményország 13 pont
  • 3. Magyarország 13
  • 4. Franciaország 13
  • 5. Ukrajna 12
  • 6. Németország 12

Gratulálok a fiúknak, fantasztikusan küzdöttek és várakozáson felüli eredményt értek el a bronzéremmel. Nagyon élveztem az új szerepkörömet, kapitányként végig hideg fejjel tudtam követni a fejleményeket, és egészen az utolsó fordulóig nem is izgultam a legkiélezettebb helyzetekben sem" - nyilatkozta Polgár Judit.

Az oroszok elleni csata, és az azt követő idegtépő számolgatás azonban már neki sem ment könnyen. Úgy véli, fantasztikus volt látni, amikor a klasszis sakkozókból álló mezőnyben szinte mindenki kezdett fáradni, akkor a magyar csapat, remekül beosztva az energiáit, nemhogy nem fáradt el, hanem még eggyel nagyobb fokozatra tudott kapcsolni. Így sikerült például az utolsó előtti fordulóban alaposan meglepniük a címvédő azerieket.

"Rapport Ricsi kiszámíthatatlan játékstílusával az egész tornán extra teljesítményt nyújtott, a második táblán a legjobb teljesítményt nyújtónak járó tábla-aranyat is megnyerte. De le a kalappal Lékó Peti előtt is, aki végig tartotta az első táblát. Valamennyi meccsen asztalhoz is ültek. Almási Zoli a torna második felére jött igazán lendületbe és hozott fontos partikat, de minden elismerést megérdemel Berkes Fecó és Balogh Csabi is, akik a legfontosabb pillanatokban a végsőkig küzdöttek, és minden szempontból odatették magukat a csapatért. Úgy tűnik, csapaton belül sikerült megteremteni a megfelelő kohéziót, ami az eredményes szerepléshez elengedhetetlen, és hogy az ellenfeleket többször is meg tudtuk lepni egy-egy váratlan csapatösszeállítással."