Rapport visszatért a pofonok után, ő a legjobb magyar sakkozó

2015.12.01. 09:08

A Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) legfrissebb, decemberi ranglistája szerint Rapport Richárd a legjobb magyar sakkozó.

2715-ös Élő-pontszáma alapján a világ 33. legjobb sakkozója. Korosztályában, a 20 év alattiaknál pedig a második, a kínai Vej Ji 15 ponttal van előtte.

Rapport húzóembere volt az izlandi csapat Európa-bajnokságon a magyar csapatnak november közepén, az azeri Radzsabovot mintaszerű támadással verte, a francia Fressinet-t is felülmúlta. Radzsabov pár éve még a világ legszűkebb elitjébe tartozott, volt a negyedik is a rangsorban, ha ilyen erősségű versenyzőkön képes túllépni a magyar nagymester, az nagyon jó jel. Pláne, hogy egy csodás matt-támadást indított ellene.

A 20. évét majd márciusban betöltő Rapportnak tavaly októberben már volt ennél több pontja, de utána jelentős hullámvölgybe került - majdnem hetven pontot elbukott -, amiből most viszont úgy látszik, kezd kijönni. A 28. helyről a 69. helyre esett, váratlan vereségeket szenvedett a gyengébbektől is, onnan kapaszkodott vissza.

„Nagyon kemény dolgozik, sokat edz, ami korábban azért nem volt rá jellemző. Személyi edző is foglalkozik vele, odafigyel a súlyára, sportol, a sakkban ez is elkerülhetetlen. A kudarccal záruló versenyek jó irányba terelték. Bizakodunk” - ezek az édesapa, Tamás szavai.

Kállai Gábor korábbi kapitány szerint is visszatalált a helyes ösvényre. Szerinte Rapport lesz az, aki a hazai sakkozás következő korszakát jegyzi, életkorából mindez előrevetíthető. „Példakép lesz és a válogatott vezéralakja akár a következő évtizedben is.”

Örül neki, hogy egy olyan versenyző vezeti a magyar ranglistát, aki élvezetes, és folyton a győzelemre törekedve játszik. Fontosabb neki az, hogy egy partit a végletekig kijátsszon, mint hogy egy békés döntetlent bevállaljon. 

„Azt mindig is tudtuk, hogy egészen különleges képességű, mert fantasztikus a kreativitása. Most azt látom, hogy a középjátékban is megerősödött, miközben eredeti gondolatait a nyitásnál megőrizte. Nagyon szellemesen, de önkontroll alatt játszott az Eb-n. Ahhoz még nagyobb többletre van szüksége, hogy a legjobb tíz közelébe kerüljön. De van még benne tartalék, amit a különleges szemléletéből nyerhet.”

A következő határ a 2750-es lehet, ezzel már a 15. hely elérhető. A legjobbak ugyanakkor a 2800-as szintet ostromolják.

Az osztrák kapitány, Ribli Zoltán úgy gondolja, hogy egy exszovjet nagymesterrel még inkább kijöhetne a tudása.

Rapport továbbra is Belgrádban él sakkozó szerelmével.