Erzsébet
1 °C
4 °C

Kiszámíthatatlan lennék? Tény, én se tudom, mit fogok lépni

2017.09.15. 15:03

Rapport Richárd csütörtökön tökéletes játszmavezetéssel verte az orosz Najert, és ezzel a tbiliszi sakk-világkupán bejutott a negyeddöntőbe. Ez egy olyan verseny, amelyiknek a döntősei részvételi jogot kapnak a világbajnokjelöltek jövő évi tornájára.

A 21 éves magyar nagymester (2675 az Élő-pontja) a pénteki negyeddöntőben ugyan világossal játszott, de nem változtatott taktikáján, gyorsan döntetlent ajánlott. A tizenegyedik lépésben ezt a kínai Ding-Liren (2771) el is fogadta. A pontszámokon látszik, nem Rapport az esélyes, de már idáig is úgy tudott eljutni, hogy rácáfolt az előzetes esélyekre.

Ő nyilván úgy kalkulál, hogy majd amikor szombaton ő játszik világossal, akkor döntésre viszi az egyenes kieséses párharcot egy győzelemmel. Rapport pedig abban bízik, sötéttel is minimum alkalmas a döntetlenre.

Rapport általában ezt a taktikát választotta - egy ilyen hosszú tornán nagy szükség van a megfelelő pihenésre és regenerációra -, a másik két, Dingnél gyengébb kínait (a legnagyobb tehetségnek tartott Vej-jit és Li-csaót) ezzel a harcmodorral verte ki.

Kállai Gábor nagymester, korábbi kapitány szerint tartanak tőle a kínaiak, és az egész mezőny is, mert olyan, mint egy elszabadult ágyúgolyó, aki nagy pusztítást képes okozni a sakktáblán. 

A rapid játszmákban, amikor csak félórát kapnak 40 lépésre, ugyanis őt tartják az egyik leggyorsabb versenyzőnek, és messze ő a legkiszámíthatatlanabb.

Amikor ezt a kérdést felvetették neki, csak annyit válaszolt, azért nem kiismerhető a stílusa, és nehezen lehet felkészülni ellene, mert még ő sem tudja, amikor leül egy játszmához, hogy melyik megnyitásváltozatot választja. És olykor meccs közben is ez jellemző rá.

Ha Rapport továbbjut a So-Fedoszejev találkozó győztesével mérkőzik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?