Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A5-tel kezdett, ahogy a kocsmában szoktak, csodás partit nyert

2018.09.29. 09:59

A legszokatlanabb és legérdekesebb partija a sakkolimpiának, lelkendeztek a chessbase nevű szakportálon, miután a litván Sarunas Sulskis egy olyan változatban mutatott remek játékot, amit nagyon kevésszer látunk manapság, és a 19. század óta viszonylag ritkán kerül elő.

A 46 éves litván nagymester sötéttel játszott, és már önmagában egy szokatlan variációt választott ellene (b3-as kezdést) a grúz Baduur Jobava, akit lényegesen jobban rangsoroltak riválásánál.

Jobava 2634 Élő-pontszámmal rendelkezett, Sulskis 2525-tel, ez olyan, mintha a Real Madrid az albán bajnokot fogadná, abszolút a meccs esélyese lenne.

Untitled-1
Fotó: chessgames.com

Sulskis azonban jól használta ki ellenfele megingásait, jól érzett rá, mit kell választania ebben a nem szokványos változatban.

A 46. lépésben pedig, ahogy a világos király kilép a sakkból, rá is jött Jobava, hogy fel kell adnia, mert a matt elkerülhetetlen, ha a sötét bástya feláldozza magát.

Az egész partit ide kattintva végig követheti.