Olivér
4 °C
8 °C

Fordulatos döntetlent hozott a sakkvébé első partija

2018-11-09T154928Z 1460548876 RC1A2BD76FD0 RTRMADP 3 CHESS-WORLD
2018.11.10. 00:21

Londonban pénteken megkezdődött a norvég világbajnok Magnus Carlsen (27) és kihívója, az amerikai Fabiano Caruana (26) közötti világbajnoki döntő. Ha Caruanának sikerül nyernie, ő lehet az első amerikai sakkvilágbajnok Bobby Fischer legendás, Borisz Szpasszkij elleni 1972-es győzelme óta.

A két sakkozó a cím mellett az egymillió dolláros pénzdíjért is küzd. Hosszú idő óta nem volt példa ilyen kiegyensúlyozottnak igérkező párharcra:  a világranglistát 2835 Élő-ponttal Carlsen vezeti a 2832 pontos Caruana előtt. 

A torna ceremoniális nyitólépését az amerikai színész, Woody Harrelson tette meg, ami nem sikerült tökéletesen, ugyanis véletlenül ledöntötte Caruana királyát, majd félreértette az instrukcióit.

A világossal kezdő Caruana a szicíliai védelmet választotta. A sokat gondolkodó amerikai nagymester viszonylag gyorsan komoly időhátrányba került, majd a 17. lépésben nagyot hibázott, és a taktikai hátránya mellett 20 perc alatt húszat kellett lépnie, hogy ne az órától kapjon ki.

A 40. lépésnél Caruanának már csak 3 másodperce volt, de ekkor a szabályok értelmében 50 perc pluszidőhöz jutott. Ugyanebben a körben azonban Carlsen hibázott, és bár valamenyi pozíciós előnye maradt, kicsúszott a kezéből az irányítás, és az elemzők mindinkább biztosak voltak benne, hogy hacsak valaki nem lő bakot, a meccs döntetlennel fog végződni. Ez végül 7 óra (!) után be is következett.

Ha a 12 meccses torna döntetlennel zárul, rapidpartik következnek, majd egy rapid döntő. Amennyiben az is remivel végződik, a sötéttel játszó nagymester lesz az új világbajnok.

(Borítókép: Magnus Carlsen (27) és kihívója, az amerikai Fabiano Caruana (26) közötti világbajnoki döntő 2018. november 9-én, Londonban. Fotó: REUTERS/Paul Childs)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?