Az utolsó meccs is remivel végződött a sakkvilágbajnoki döntőben

2018.11.26. 20:53 Módosítva: 2018.11.26. 20:54

Ahogy az előző tizenegy, úgy az utolsó, 12. klasszikus idejű parti is döntetlennel zárult az egymillió dollár összdíjazású londoni sakkvilágbajnoki döntőben, így szerdán rájátszással folytatódik Magnus Carlsen és Fabiano Caruana párhraca – írja az MTI.

Ezúttal az első vb-címéért küzdő amerikai Caruana vezette a világos bábukat, mégis a norvég Carlsen került előnyösebb pozícióba, és nyomás alatt tartotta ellenfelét, akinek ráadásul kevesebb mint tíz perce volt az időellenőrzésig hátralévő nyolc lépésre. Ennek fényében némileg meglepő volt, hogy remiben állapodtak meg a felek a 31. lépést követően.

A londoni finálé szerdán a rájátszással fejeződik be:

  • előbb négy rapid parti következik, amelyben 25 perc gondolkodási idő és lépésenként plusz 10 másodperc áll a felek rendelkezésére,
  • majd ha az sem hoz döntést, legfeljebb ötször kétmeccses villámpartikra kerül sor,
  • végső esetben pedig egyetlen, úgynevezett armageddon-parti dönt a vb-címről, amikor világos a villámpartiban megszokott idővel gazdálkodhat, sötétnek viszont csak négy perce van, cserébe ugyanakkor számára kedvező a döntetlen.

A folytatódó döntetlensorozat újabb csúcsot jelent, világbajnoki címmérkőzésen ugyanis még nem fordult elő, hogy mind a 12 normál idejű parti remivel végződjön. Az eddigi rekord az orosz Garri Kaszparov és az indiai Viswanathan Anand 1995-ös New York-i párharcában született, akkor az első nyolc mérkőzés zárult döntetlennel.