Ez a példa igazolja, miért a világ legnagyobb sakkozója Carlsen

2019.04.29. 10:50

A norvég Magnus Carlsen egy tökéletes partival bizonyította, miért a világ legjobb sakkozója pillanatnyilag. 2845 ponttal vezeti a világranglistát.

A sötét bábukat vezetve olyan erővel semmisítette meg az olimpiai bajnok orosz Peter Szvidlert, hogy azt is ámulatba ejti, aki egyébként nem tud jól sakkozni, mert lenyűgöző, hogy két sötét gyalog egyszercsak odakerül a fehér király elé, és ha már ott vannak mattot is adnak. Olyan magától értetődően rakja a bábukat egymás után Carlsen, ami a jelenlegi mezőnyben az ő sajátossága.

s

Ha le akarja játszani a meccset, ide kattintva megteheti. Ahogy mínuszba vált Carlsen az elemzésben, onnantól veszi át egyértelműen az irányítást. 

Kállai Gábor, a sakkozók korábbi kapitánya azt emelte ki, hogy ebben a Szicíliai védelemmel induló megnyitási változatban sötét igen gyakran hátrányba szokott kerülni Carlsen ezt is bevállalta, hogy aztán lépésről lépésre erősítse saját állását.

"Nekem sötéttel nagy nehézséget okoz, hogyan egalizáljam világos előnyét ebben a helyzetben. Carlsen olyan erővel és mégis olyan könnyedén játszik, ami maximálisan tükrözi, mennyire erős. Szvidler nagyságát is kiemelném, feladhatta volna, de nem tette, hagyta, hogy Carlsen beadja a gyalogmattot, és így halhatatlan legyen ez a játszma.

Szvidlertől ez egyfajta tisztelgés volt sötét ragyogó játszmavezetése előtt.

Bár lehet, hogy a ragyogó nem is legjobb jelző erre, amit láttunk. "