Nevetőgáztól halt meg egy ukrán sakknagymester

2020.03.06. 16:06

Holtan találták moszkvai lakásán egy 27 éves ukrán sakk nagymestert és szintén sakkversenyző, 18 éves barátnőjét. Az áldozatok fején zacskó volt. A rendőrség kizárta a gyilkosság gyanúját, a holttestek mellett ugyanis dinitrogén-oxiddal töltött lufikat találtak - írta a BBC.

Sztanyiszlav Bogdanovics és Alekszandra Vernyigora a gyanú szerint a kéj- vagy nevetőgáz néven ismert gáz belégzésébe halt bele. A dinitrogén-oxid kis mértékben eufóriát okoz, ám, mivel a légzést nem támogatja, de rosszul adagolva fulladást okozhat. Tulajdonságai miatt az altatásban, de égést tápláló jellemzői miatt a motorok teljesítményének javítására is használják a színtelen, édeskés szagú gázt.

A 18 éves Alekszandra Vernyigova a sakkozással párhuzamosan a jó nevű Lomonoszov Egyetemre járt első éves hallgató volt matematika-kibernetika szakon.

Bogdanovics 2017-ben lett nagymester, villámjátszmákban volt különösen erős, ebben a kategóriában a világranglista 8. helyén állt, 2013-ban országos bajnokságot is nyert, 2015-ben megosztott győzelmet aratott. Három éve volt a csúcson, 2620 Élő-ponttal, azóta azonban hanyatlott a játéka, csaknem száz pontot veszített.

Sztanyiszlav Bogdanovics és Alekszandra Vernyigora
Sztanyiszlav Bogdanovics és Alekszandra Vernyigora
Fotó: Stanislav Bogdanovich / Facebook

A sakkban elég erős Ukrajnában korábban megnyerte a 18 év alattiak bakjnokságát és több nemzetközi verseny győztese volt.

Az odesszai születésű férfit sok kritika érte amiatt, hogy orosz színekben kezdett játszani, sőt, nemrég egy blitz-versenyen épp Ukrajnát győzte le.