Régimódi a sakkozás? Ezt kutatták

2020.05.06. 12:53

A lakosság 83,7 százaléka támogatja, hogy Magyarország sakkolimpiát rendezzen 2024-ben - derült ki a Magyar Sakkszövetség felkérésére a Századvég Alapítvány által elvégzett kutatásból.

A magyar háztartások több mint felében van sakktábla, és a férfiak közel háromnegyede, a nőknek pedig több mint egyharmada tud sakkozni. Közülük majdnem minden második ember (44,4 százalék), jellemzően inkább a férfiak szoktak sakkozni. Elsősorban a legalább érettségivel rendelkező, városokban élő emberekre jellemző a sakkozás.

A megkérdezettek gyermekei közül majdnem minden negyedik fiatal tanul sakkozni. A kutatás alapján a válaszadók többsége pozitívan vélekedik a sakkozásról: 62,4 százalékuk tartja fontosnak, hogy a gyermeke megtanuljon sakkozni, 92,5 százalékuk gondolja úgy, hogy jó hatással van a játékos szellemi képességeire, 78,7 százalékuk szerint pedig a személyiségére, mivel fejleszti a koncentrációt, az emlékezőtehetséget és a problémamegoldó-képességet. Mindössze a megkérdezettek 11 százaléka tartja a sakkozást régimódi elfoglaltságnak, és csupán 3,8 százaléka gondolja felesleges, haszontalan időtöltésnek.

A kutatásból kiderült az is, hogy a magyar lakosság körében Polgár Judit a legismertebb hazai sakkozó, akiről a válaszadók 89,7 százaléka hallott. Őt két nővére, Polgár Zsuzsa (74,2), majd Polgár Zsófia (69,2) követi. A legjobb magyar férfi sakkozók ismertségét Portisch Lajos vezeti (21,6) megelőzve Lékó Pétert (19,7).