Gyöngyi
4 °C
13 °C

Lékó Péter legyőzte a korábbi sakkvilágbajnokot egy online tornán

2020.07.25. 20:52

Lékó Péter győzött a szombati ötödik fordulóban azon a tízfős online sakktornán, amely a negyedik állomása a világbajnok norvég Magnus Carlsen által kitalált és útnak indított, egymillió dollár összdíjazású sorozatnak, írja az MTI.

A Chess24 szakportál beszámolója szerint a magyar nagymester a 15 perces alapjátékidejű partikkal zajló, 150 ezer dollár összdíjazású Legends of Chess elnevezésű versenyen

a volt világbajnok indiai Viswanathan Anandot 3-2-re győzte le.

Az első partit Anand nyerte világossal, majd két döntetlent követően Lékó is a világos bábukat irányítva nyert és egyenlített.

Jöhetett az úgynevezett armageddon játszma, amelyben a világossal játszó Lékónak öt, a sötét figurákkal játszó Anandnak négy perc állt rendelkezésre, de utóbbinak már a döntetlen is elég lett volna a sikerhez. A magyar sakkozó azonban nyerni tudott, és megszerezte második győzelmét a tornán.

Lékó a keddi nyitókörben a ráadáspartit nyerve, 3-2-re legyőzte az ukrán Vaszil Ivancsukot, majd 2,5-1,5-es vereségek következtek: szerdán az orosz Peter Szvidlertől, csütörtökön Carlsentől, pénteken pedig a korábbi világbajnok orosz Vlagyimir Kramnyiktól.

A magyar sakkozó a vasárnapi folytatásban a holland Anish Girivel játszik. A szuperdöntővel záruló sorozat első és harmadik tornáját Carlsen, a másodikat az orosz Danyiil Dubov nyerte.