Az armageddon sakkpartiban verték a magyarok a németeket

2020.08.27. 19:39

A magyar csapat a németeket legyőzve bejutott a negyeddöntőbe az első alkalommal kiírt online sakkolimpián, írta az MTI. A továbbjutást eldöntő úgynevezett armegeddon partiban lejárt Dennis Wagner ideje, miközben Bánusz Tamásnak is már csak 0.3 másodperc állt az óráján.

A rendhagyó sakkolimpiát azért írták ki, mivel az idei, moszkvai olimpiát 2021-re kellett halasztani. Különleges szabályok vannak: a csapatokat négy helyett hat játékos, három-három férfi és nő alkotja. 

A magyarok tízcsapatos csoportjukból másodikként léptek tovább Azerbajdzsán mögött. A németek elleni dupla fordulós párharc első felvonásában Erdős Viktor, Bánusz Tamás, Papp Petra, Gara Tícia, Kozák Ádám és Demeter Dorina a világos bábukat vezetve 3,5 pontot gyűjtött, majd Erdős, Bánusz, Hoang Thanh Trang, Papp, Kozák, Gaál Zsóka sötéttel éppen fordított eredményt ért el, azaz a németek nyertek 3,5-2,5-re.

Ezért a párharc az armageddon partiban dőlt el, melyben a világos bábukat vezető Bánusznak öt, míg ellenfelének négy perc gondolkodási ideje volt, viszont sötétnek a döntetlen is elég lett volna a győzelemhez.

A pénteki negyeddöntőben Oroszország lesz a magyarok ellenfele.