A Magyar Sakkszövetség tiltakozik Rapport zászlóváltása ellen

K EPA20220130001
2022.05.27. 10:48
Péntek reggel bombaként robbant a hír a magyar sajtóban, hogy a világ ötödik legjobb sakkozójának tartott Rapport Richárd román színekben folytatja a versenyzést, mert itthon nem kap elég támogatást ahhoz, hogy megfelelő körülmények között készüljön. A Magyar Sakkszövetség elnöke, Szabó László az MTI-nek reagált a hírre.

A Magyar Sakkszövetség (MSSZ) tiltakozik Rapport Richárd »zászlóváltása« ellen, és mindent megtesz, hogy a világranglistán ötödik nagymester a jövőben is magyar színekben versenyezzen

– mondta az MTI-nek Szabó László, az MSSZ elnöke. 

Hozzátette, a nemzetközi szövetségtől (FIDE) értesültek arról, hogy Rapport Richárd román színekben kívánja folytatni pályafutását. 

A FIDE jelezte számunkra, hogy Ricsi zászlóváltást kezdeményezett. Ilyen esetben az adott szövetségnek kilencven napja van, hogy tiltakozást nyújtson be. Mi feltettünk a FIDE-nek egy rakat kérdést, mivel a zászlóváltás szabályozása elég szabados, nagyvonalú, kértük, hogy értelmezzék a helyzetet

– nyilatkozott az MTI-nek Szabó László.

Kiemelte, a kilencven nap alatt Rapport Richárd továbbra is magyarként versenyezhet, illetve lehetősége van, hogy semlegesként, FIDE-versenyzőként szerepeljen, de erről nincs hír. Azaz a június 16-án kezdődő madridi világbajnokjelölti tornán, ahová a 26 éves magyar sakkozó bejutott, még semmiképpen nem indulhat román színekben.

Eltérő hírek a támogatásról  

24.hu információi szerint 2021-ben és 2022-ben Rapport semmilyen anyagi támogatást nem kapott a szövetségtől. A versenyektől kezdve a szekundánsokon át mindent önerőből finanszírozott, így jutott el a világranglista ötödik helyéig. 

Az MSSZ később közleményben azt írta, 2021-ben hét számjegyű összeggel támogatta Rapport felkészülését.

„Rapport Richárd a magyar sakkcsapat tagjaként 2014-ben ezüstérmet szerzett a tromsői sakkolimpián. 2031-től, amikor Richárd betölti majd a 35. életévét, Magyarország az állami költségvetés terhére élete végéig tartó járadék folyósításával is elismeri sakkolimpiai ezüstérmét, ahogyan edzőjéét és szövetségi kapitányáét is” – áll a közleményben, amelyben a szövetség jelezte, Rapport a magyar sakk – és a teljes magyar sport – „egyik legnagyobb kincse”.

„A Magyar Sakkszövetség határozott célja, hogy magyar zászló alatt versenyezzen tovább, és a magyar sakknak és szülőhazájának hozzon dicsőséget. Ezért minden tőlünk telhetőt – ahogyan eddig is – meg fogunk tenni. Tavalyelőtti pályázatunkkal elnyertük a jogot, hogy a 44. sakkolimpiát 2024-ben Budapesten rendezzük, hazánk még soha nem láthatta vendégül a világ ötödik legnagyobb sporteseményét. Ez is kötelez bennünket arra, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a legerősebb csapattal álljunk ki a világ legizgalmasabb és legnagyobb presztízsű sakkeseményére” – írta az MSSZ.

Szabó László hangsúlyozta, kapcsolatban vannak a román szövetséggel, amely „nagyon korrekt” az ügyben, és szeretnék „sérülésmentesen” rendezni az esetet. A román szövetség közölte, Rapport kereste meg őket a kéréssel. Az MSSZ elnöke ugyanakkor jelezte, aggályos, hogy nem kell állampolgárságot váltani, ha valaki más ország színeiben akar asztalhoz ülni, ehhez elég például, ha román lakcímmel rendelkezik.

Szabó László szerint a magyar szövetség az elmúlt években a lehetőségeihez mérten mindent megtett, hogy Rapport Richárdot támogassa, anyagilag, sportszakmai és sportdiplomáciai téren.

Többek között kezdeményezte, hogy Rapport szerb felesége, aki szintén sakkozó, szerb–magyar állampolgár legyen, ami például könnyebbséget jelent az utazások során. A nagymester nem vállalta a szereplést az idei sakkolimpián.

Kapcsolatban vagyunk Ricsivel, nyilván a személyes motivációját ő tudja elmondani. Vannak olyan, rajtunk kívül álló szempontok, amelyekre nincs ráhatásunk

– fogalmazott Szabó László, aki „abszolút” bízik benne, hogy sikerül rendezni a kérdést.

A 24.hu híre szerint a nemrég befejeződött 2022 Superbet Chess Classic Romania sakkverseny főtámogatója, Sacha Dragic, a Superbet nevű cég szerb származású milliárdos tulajdonosa visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot tett Rapportnak, aminek segítségével lehetősége nyílna arra, hogy a következő években valós esélye legyen a világbajnoki cím elnyerésére. Édesapja úgy tudja, a sakkozó már döntött, elfogadta az ajánlatot, amely azt is tartalmazza, hogy a jövőben román színekben ül asztalhoz. 

Index/MTI

(Borítókép: Rapport Richárd  2022. január 29-én. Fotó: MTI/EPA/ANP/Olaf Kraak)