15 milliárdért újítják fel a Videoton stadionját és környékét

2015.09.24. 12:44 Módosítva: 2015.09.24. 12:46

Két év múlva már új stadionban játszhat a Videoton. Miután a december végén induló bontással jövő tavaszra végeznek, 2016 áprilisában elkezdődik az új Sóstói Stadion építése, amelynek befejezését 2017 júniusára tervezik, írja az MTI.

Cser-Palkovics András szeékesfehérvári polgármester csütörtökön azt mondta, a fejlesztés mintegy 15 milliárd forint összköltségű, amiből 11 milliárd forint jut a stadionra és a környék infrastrukturális fejlesztéseire, valamint 3,8 milliárd forint a közelben lévő Sóstó természetvédelmi terület rehabilitációjára.

A stadion UEFA IV-es besorolású lesz, vagyis Európa-bajnoki és világbajnoki selejtezők, Eb-csoportmeccsek megrendezésére alkalmas, továbbá Bajnokok Ligája csoportmeccseknek és U19-es, U21-es vb-döntőknek is otthont adhat. A 14 ezer néző befogadására, 100 százalékban fedett lelátókkal tervezett létesítménynél a "zöld szempontokat" is maximálisan figyelembe vették.

A stadionban 500 fősnél nagyobb konferenciaterem, ökológiai látogatóközpont, kiállítótér, oktatóterem is lesz, a közeli természetvédelmi területre egy 30 méter magas kilátóból lehet majd rálátni. Továbbá ajándékboltot, szurkolói kocsmát és Vidi-múzeumot is kialakítanak. 

A stadion tulajdonjoga mellé a környező edzőpályák és edzőcsarnok tulajdonjogát is szeretné az önkormányzat megszerezni. Ezek egy része jelenleg a Puskás Akadémia tulajdonában van, de a későbbi, gazdaságos üzemeltetés miatt szeretnék egy kézben tudni. A kivitelező személyét továbbra sem hozták nyilvánosságra, de biztosan találnak a közelben elég ilyen jellegű céget.