Elbóbiskolt a FIFA-elnök a sajtótájékoztatón, éppen a reformokról beszéltek

2015.12.03. 15:04

A csütörtök reggeli letartóztatások után a még szabadlábon lévő FIFA-vezetők sajtótájékoztatót tartottak délután, és a végtelenségig ismertették, a botrányok miatt milyen reformokat terveznek a következő évekre, de ez nem különösebben kötötte le FIFA átmeneti elnökét, Issa Hayatou-t, mert

elbóbiskolt, miközben Francois Carrard a nagy reformokról beszélt.

Már a FIFA élő streamjén is gyanús volt, hogy Hayatou nincs igazán ott, de aztán nem sokkal később a helyszínen tartózkodó újságírók is erről kezdtek el tweetelni. 

Készült egy videó is, ezen mintha már figyelné az előadást. Egy másikon épp az ellenkezője látszik.

A 69 éves Hayatou azután lett átmeneti elnök, hogy Sepp Blattert felfüggesztette a szövetség etikai bizottsága, de nincs a legjobb állapotban, mert novemberben veseátültetésen esett át. Ennek ellenére többször kijelentette, van olyan állapotban, hogy a FIFA vezetője legyen. 

Elfogadták a reformcsomagot

  • Korlátozzák a magas rangú vezetők számát
  • csökkentik a végrehajtó bizottság hatáskörét
  • növelik a nők jelenlétét.

A csomag a februárban összeülő kongresszus elé kerül, amely megváltoztathatja az alapszabályt.

„Ezek a reformok a jobb kormányzás, nagyobb átláthatóság és jobb elszámoltathatóság felé mozdítják el a FIFA-t." - írta közleményében Hayatou. 

A reformok értelmében az elnök és a vezető tisztségviselők maximum három, egyenként négyéves ciklust tölthetnének posztjukon, míg a jelenleg egyformán a végrehajtó bizottsághoz tartozó stratégiai és vezetői feladatköröket szétválasztanák. 

A végrehajtó bizottságot az úgynevezett FIFA tanács váltaná fel, a testületben mind a hat kontinentális szövetséget képviselné legalább egy nő is.

A kameruni sportvezető korábban egyébként szintén korrupciós botrányba keveredett, meg is kérdezték tőle a sajtótájékoztatón, hogy korrupt-e. Erre azt válaszolta:

Ha korrupt lennék, már nem lennék itt. Soha nem fogadtam el egyetlen dollárt sem.

De arról is beszélt, hogy a FIFA egyáltalán nem korrupt, csak néhány egyén sározza be a szervezetet. Ismerős? Sok FIFA-tisztségviselő védekezett már hasonlóval, akiket később letartóztattak.