Az Aranylabda nem szűnik meg, csak átalakul

2016.09.20. 12:35

Néhány év harmonikus együttműködés után az év legjobb futballistájának járó cím miatt feltehetően összerúgta a port az Aranylabdát életre hívó lap és a FIFA. Azt a nemzetközi futballszervezet már a múlt héten bejelentette, hogy kiszáll, és saját díjat alapít, de most megszólalt az Aranylabdát alapító France Football hetilap is, amely visszatérne a 2010 előtti hagyományokhoz.

Az MTI idézi a magazin honlapján olvasható cikket, amely szerint az elmúlt évek gyakorlatához képest lesznek változtatások: 23 fős helyett 30-as előzetes listát tesznek közzé, kimarad a közbülső lépés, azaz nem hozzák nyilvánosságra menet közben az első három helyezett nevét, hanem még az idén a teljes rangsort közlik majd.

A FIFA egyébként arra hivatkozott, hogy az együttműködési szerződés lejárt, és nem újítják meg, egyben jelezte, hogy továbbra is jutalmazni fogja a legjobb játékosokat, de az elismerés nevét, illetve az átadás helyét és idejét csak később jelentik be. A lépés összefüggésben lehet az új elnök munkába állásával.

Az Aranylabdát először 1956-ban adták át a francia hetilap munkatársai, a FIFA 1988-ban alapította saját elismerését, a kettő pedig 2010-ben egyesült. A FIFA-Aranylabda szavazáson újságírók mellett a válogatottak csapatkapitányai és szövetségi kapitányai vehettek részt.