Mátyus János megfejtette a magyar futball igazi baját

2017.12.23. 10:36

Tanulságos interjút adott a Nemzeti Sportnak Mátyus János volt válogatott futballista, aki korábban a Pápa és a Nyíregyháza vezetőedzője volt, az utóbbi időben pedig a REAC sportigazgatójaként dolgozik a magyar futball jövőjéért. 

Fel is tették neki a kérdést, hogy lát-e a BLASZ-ban sok tehetséges gyereket, mire Mátyus előadta a nagy bánatát, azzal kezdve valami nagyon elromlott az elmúlt tíz-húsz évben.

"Úgy látom, és ezzel aligha vagyok egyedül, hogy a kudarcokért nem elsősorban azok a gyerekek a hibásak, akik a zöld gyepen, műfüvön próbálkoznak, hanem sokkal inkább azok, akik messze elkerülik a futballpályákat. Egyre kisebb a választási lehetőség, egyre szűkebb a piac, és én ezért elsősorban a szülőket hibáztatom. A nagy siránkozás, magyarázkodás közepette akadt-e egyetlen olyan szülő, aki azt mondta volna, kérem szépen, rosszul nevelem a gyerekemet, elkényeztetem, a csillagokat is lehozom neki az égről?

Lehet, hogy furcsa példa lesz, de talán megérti, mire gondolok: többször látom elegáns éttermekben, hogy ül a család, a gyerek pedig leves kanalazgatása közben is a táblagépét nyomkodja. Hát egy ilyen kölyöktől aztán várhatja bárki is, hogy majd valamikor mínusz tíz fokban futkározik, szenvedve, fújtatva az edzéseken.

Tehát a magyar futball mélyrepüléséért elsősorban a szülők, na meg a táblagépek, a modern technika a felelős. Mátyus hozzátette, ő azért igyekszik kemény lenni a gyerekeivel, de még sosem ütötte meg egyik fiát sem. 

A végére jön még egy megfejtés, arra felhúzva, hogy történelmi lehetőség előtt áll a magyar futball, mert épülnek a stadionok, dől a pénz a sportágba, és 2020-ban Eb-meccseket rendeznl. 

Nem hiszem, hogy tehetségtelen nemzet lennénk, csak a gyerekeinket kell megtanítani küzdeni, mert ez hiányzik belőlük leginkább.