Az első csere 124 éve volt futballmeccsen

2013.04.15. 17:47 Módosítva: 2013.04.15. 17:58

Éppen 124 éves az első csere, ami futballmeccsen történt. A nemzetközi szövetség egészen az 1954-es vb-selejtezőkig nem engedélyezte a futballmeccseken a cseréket, így ha valaki megsérült, akkor a szenvedő csapat kevesebb játékossal volt kénytelen befejezni a meccset. Mégis akad egy kivétel, amely – természetesen az európai futball bölcsőjében – Nagy-Britanniában történt.  Sam Gillam így került be a labdarúgás történelemkönyvébe.

A történelmi esetet 1889. április 15-én, azaz éppen 124 esztendeje rögzítették, a Wales–Skócia válogatott meccsen, amelyet Wrexhamben rendeztek. Az eredetileg a kezdőcsapatba jelölt walesi kapus, James Trainer túl későn értesítette profi klubját, a Preston North Endet, amely egy telegráf üzenettel tiltotta le játékosát a meccstől.

A walesiek sebtében értesítették Sam Gillamet, aki Wrexhamben lakott, és azon nyomban a Racecourse Ground felé vette az irányt, de a kezdésre már nem tudott odaérni. A meccset egy amatőr kapussal, Allen Pugh-gal kezdte Wales, Gillam a 30. perc környékén ért a stadionban és egyből be is állhatott. Ez volt az első válogatott meccse az akkor 21 éves kapusnak, pályafutása során összesen öt jutott neki, 1938-ban, 70 évesen hunyt el.

A brit bajnokság keretében rendezett meccsen végül nem esett gól, így Allen Pugh és Sam Gillam is megúszta a meccset kapott gól nélkül.