A világfutball nem állt le, kezdődik a Gold Cup

2015.07.07. 08:18

Július 7. és 26. között rendezik az Egyesült Államokban és Kanadában a 2015-ös Arany Kupát, a Közép- és Észak-Amerikai kontinens, a CONCACAF-zóna futballbajnokságát. Az európai klubok szövetsége, az ECA a résztvevő játékosokról részletes statisztikát készített.

Ezek szerint a résztvevő 12 válogatott 276 futballistája közül 80-an Európában futballoznak, összesen 170 klubból kerültek ki a résztvevő játékosok. Európából az angol Reading FC, a norvég Fredrikstad, a portugál FC Porto, valamint a spanyol Deportivo La Coruna és a Villarreal adott 2-2 játékost a tornának.

A legtöbb futballista a guatemalai CSD Communicacionestől érkezett, pont egy tucat játékosa lesz ott a Gold Cupon.

A legtöbb futballista az angol bajnokságokból érkezik, összesen 20 klubból 21 játékos. A sort a németek (9/9) folytatják, majd Spanyolország (6/8), Portugália (4/5), Belgium (4/4), Franciaország (4/4), Hollandia (3/3), Lengyelország (3/3), Svédország (3/3) és Norvégia (2/3) következik. A legtöbben amúgy az MLS-ből, az észak-amerikai bajnokságból érkeznek, összesen 18 klub 45 játékosa vesz részt a kupán.

Amit a résztvevő válogatottakat illeti, Haiti keretében 12 futballista van, aki Európában játszik, míg a mexikói és a kanadai válogatottban 11-11. A sort Jamaica (10) folytatja a továbbiak: Egyesült Államok (9), Trinidad és Tobagó (8), Costa Rica (7), El Salvador (4), Panama és Honduras (3-3), Guatemala (2). A kubai válogatott az egyetlen, amelynek nincs európai légiósa, a 23 játékos 11 klubból lett összeválogatva.

A legnagyobb számban természetesen a CONCACAF-zónában szereplő futballisták vannak, összesen 83-an, majd a dél-amerikaiak jönnek (6) és az ázsiai zóna zárja 6 játékossal. Az Európában futballozók száma amúgy nem most, hanem 2011-ben volt a csúcson, akkor 90 európai klub 77 játékosa utazott el a Gold Cupra.

A torna indulóit három négyfős csoportba osztották.

  • A csoport: Egyesült Államok, Panama, Haiti, Honduras
  • B csoport: Costa Rica, El Salvador, Jamaica, Kanada
  • C csoport: Mexikó, Guatemala, Trinidad és Tobago, Kuba

A csoportokból az első kettő, valamint a két legjobb harmadik továbbjut a nyolcaddöntőbe, ahol már egyenes kiesésben folytatódik a torna. A meccseknek összesen 14 város, közte a kanadai Toronto ad otthont.

A CONCACAF-bajnokságot 1991 óta rendezik. Eddig csak Mexikó (6-szor), az Egyesült Államok (5-ször) és Kanada (1-szer) tudott az első lenni. Kanada most rendez először tornát, az eddigi 12 torna mindegyikén az Egyesült Államok volt fő-, vagy a társrendező, kétszer Mexikó társrendezőként szállt be. 2013-ban az Egyesült Államok végzett az élen, Panama lett a második, Honduras és Mexikó a bronzérmes.