Kevesebbet fut, kevesebbet sprintel, mégis szétszed mindenkit a Dortmund

2015.09.22. 07:39

Öt forduló után hibátlanul, vagyis a megszerezhető 15 ponttal és 18-3-as gólkülönbséggel vezeti a Bundesligát a Borussia Dortmund, amely tavaly közepes rajt után nagyon visszaesett, és a 13. valamint a 19. forduló után is tökutolsó, vagyis a 18. helyen állt.

A Bajnokok Ligájában eközben volt pár jó meccsük, de a nyolc közé már nem jutottak be, mert a későbbi döntős olasz Juventus megállította a klubot.

A nyáron edzőváltás volt, Jürgen Klopp helyét Thomas Tuchel vette át, és a – statisztikákkal foglalkozó - Opta kimutatását érdemes megnézni, miben változott meg a két edző alatt a csapat arculata.

Messzemenő következtetéseket egyelőre felesleges levonni, mert pár fordulót hasonlítottak össze a teljes előző szezonnal. Ebben a pár fordulóban pedig kedvező ellenfelek jöttek, és nem volt sérüléshullám, ami egy éve igencsak megnehezítette Klopp terveit, taktikáját.

A főbb megállapítások:

  • Tavaly a meccsenkénti 118,4 kilométerrel a második legtöbbet futó csapat volt a Dortmund
  • Most: 110 kilométert futnak meccsenként
  • Tavaly meccsenként 240-szer sprinteltek a Dortmund játékosai, ez a ligában a legtöbb volt
  • Most: 179 sprint jut egy meccsre, amivel alulról a negyedikek
  • Egy meccsen ugyanannyiszor lőnek kapura, átlagban 17-szer.

Ámde

 
A labdabirtoklás 53 százalékról feljavult 64-re. A passzok pontossága pedig 76,6-ról 84,4-re emelkedett.

Vagyis: többet van náluk a labda, mert pontosabban passzolnak, miközben a sebességük nagyjából ugyanaz maradt. És mivel többet van náluk a labda, a védekezésre sem kell annyi erőt fordítaniuk, mint mikor egy labdavesztés után hatalmas erővel vágtathattak vissza.

A mostani hétközi fordulóban a Hoffenheim vendégei lesznek a sárga-feketék, ott is van esély egy gólgazdag meccsre. A Dortmund 3,6-os rúgott gólátlaga így is imponáló. A Hoffenheim az egy szem 0-0-s döntetlent leszámítva mind a négy másik fordulóban vezetett, igaz mind a négyszer ki is kapott.

Dortmund október harmadikán, a német egyesítés ünnepnapján találkozik a Bayernnel, az lesz az igazi fokmérője lesz a csapatnak.