Aki vb-bronzot nyer, annak elátkozott lesz az Eb-je

2015.10.16. 11:02

Hatalmas meglepetésre Hollandia nem jutott ki a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra, pedig a tavalyi világbajnokságon még harmadikak voltak, a szurkolóik pedig joggal gondolhatták, hogy egy olyan selejtezőcsoport, ahol a harmadik hely legrosszabb esetben pótselejtezőt ér, nem okoz majd gondot.

Csakhogy a hollandoknak egy olyan 1982 óta érvényben levő átkot kellett volna ehhez legyőzniük, ami egyedül a németeken nem fogott eddig. Az 1982-es vb óta ugyanis a bronzérmes csapat rendre lemaradt a következő Eb-ről a két német kivétellel.

  • 1982-ben a lengyelek a franciákat verték 3-2-re a bronzmeccsen, az Eb-selejtezőn viszont csak harmadikak lettek a csoportban Portugália és a Szovjetunió mögött.
  • 1986-ban a franciáknak már sikerült megszerezni a bronzot (hosszabbításban verték 4-2-re Belgiumot), az Eb-selejtezőn viszont ők is csak a harmadik helyig jutottak a csoportban, a Szovjetunió és az NSZK előzte őket.
  • 1990-ben a házigazda olaszok szerezték meg a harmadik helyet (2-1 Anglia ellen), a selejtezőben viszont nem bírtak a szovjetekkel, akik három ponttal előzték meg őket a csoportban.
  • 1994-ben a svédek nagy győzelmet arattak a bronzmeccsen, hiszen 4-0-ra győztek Bulgária ellen, ám az sem segített rajtuk a következő Eb-selejtezőn, hogy bővült a mezőny, és már két csapat ment tovább csoportonként. 8 meccsen összesen 9 pontot szereztek, így Svájc és Törökország mögött beragadva nem jutottak ki az Eb-re.
  • 1998-ban Horvátország lett a világ harmadik legjobb csapata (2-1 Hollandia ellen), az Eb-selejtezőben viszont Jugoszlávia és Írország is jobb volt náluk, még ha csak egy hajszállal is.
  • Az átok utoljára a 2002-es vb-n harmadik törököket érintette, ők Dél-Korea 3-2-es legyőzése után hagyták ki az Eb-t. A pótselejtezős helyet még megszerezték ugyan, de Lettország kiütötte őket.
  • A 2006-os és 2010-es vb-ken harmadik németek viszont simán selejteztek, a 2008-as Eb előtt magabiztosan szerezték meg a második továbbjutó helyet, a legutóbbi Eb előtt pedig 10-ből 10-et nyerve zártak csoportjuk élén.