71 meccs alatt Gerd Müllert is lenyomhatja Messi

2016.02.21. 08:48

A barcelonás Lionel Messi szerda este megszerezte pályafutása háromszázadik és háromszázegyedik spanyol bajnoki gólját, ezzel tovább növelte előnyét a bajnokság történetének legeredményesebb góllövőjeként. Plusz lekörözte egy másik topbajnokság legjobbját. 

A Barcelona-meccs után ugyanis így néz ki a lista az öt legerősebb európai bajnokság történetének legjobb góllövőivel:

  • 1. Gerd Müller (Németország) - 365 gól
  • 2. Jimmy Greaves (Anglia) - 357 gól
  • 3. Lionel Messi (Spanyolország) - 301 gól
  • 4. Delio Onnis (Franciaország) - 299 gól
  • 5. Silvio Piola (Olaszország) - 290 gól

A Barcelona huszonnyolc éves argentin sztárja elég komoly tempóban termelte a bajnoki gólokat az elmúlt idényekben (11/12: 50 gól, 12/13: 46 gól, 13/14: 28 gól, 14/15: 43 gól), úgyhogy ha nem jön közbe valami komoly sérülés, vagy igazol el a Barcelonától, akkor a következő két-három idényben már megdöntheti Gerd Müller rekordját, és ő lehet az európai topligák történetének legjobb gólszerzője - mert ez a cím még hiányzik neki.

A bajnoki gólátlaga 0,9-es eddig, ha ezt tudná tartani, akkor hetvenkét mérkőzésre lenne szüksége, hogy megelőzze a német legenda Müllert, aki egyébként az összes német első osztályú gólját a Bayern Münchennél szerezte. Ő 0,97-es meccsenkénti gólátlaggal lett a legjobb. 

Ha a topbajnokságokban nem csak a legeredményesebb játékossal számolunk, akkor néhányan még megelőzik Messit. Az angoloknál a Chelsea-ben, a Tottenhamben és a West Hamben 357 gólig jutó Jimmy Greaves mögött a második legtermékenyebb a 317 gólos Steve Bloomer volt, aki a Derby Countyban és a Middlesbrough-ban jutott eddig, míg az evertonos Dixie Dean 310 gólt szerzett az első osztályban. Az angol listát vezető Greavesnél az is érdekes még, hogy futballozott egy évet az AC Milanban is az olasz bajnokságban, ahol kilenc gólig jutott, úgyhogy ha az összesített gólok számát nézzük, akkor még meg is előzi Gerd Müllert. 

De az öt legjobb bajnokságban van-e olyan aktív futballistának reális esélye arra, hogy befogja az ország történetének legjobb góllövőjét? 

A németeknél Gerd Müllert senki nem veszélyezteti, a top 10-ben egyetlen aktív játékos van, a 37 éves Claudio Pizarro 182 góllal. Az angoloknál a tízben sincs senki az aktívak közül, a közelmúltból Alan Shearer ért el jó helyet, ő 2006-ig 283 gólt rámolt be az angol első osztályban, ezzel az ötödik lett. 

A spanyoloknál Messi mögött a második a negyvenes-ötvenes években aktív Telmo Zarra 251-gyel, őt hamarosan Cristiano Ronaldo előzheti meg, aki 246-nál jár.

A francia bajnokságban sem veszélyezteti senki Onnis 299 gólos első helyét, mert Zlatan Ibrahimovic hiába szórta a gólokat az utóbbi években a PSG-ben, még az tíz legjobb között sincs.

Az olaszoknál a Roma-legenda Francesco Totti egész közel jutott az ötvenes évek óta élen álló Silvio Piolához. Az idén 39 éves játékos 244-nél jár, harminccal marad el Piolától. Rajta kívül is van egy aktív top 10-es: a hatodik a 38 éves Antonio Di Natale 208-cal.