Már Guardiola előtt is halálra költötte magát a ManCity

2016.09.13. 14:36

Az elmúlt hét szezonban összesen, és az idén is a Manchester City költött a legtöbbet átigazolásokra. Több mint egymilliárd eurót adtak játékosokért. Angol kiscsapatok többet költöttek idén, mint a PSG, derül ki a CIES Futballkutató Intézet adataiból.

A Manchester City már Pep Guardiola érkezése előtt is sokat költő klub volt, de hogy a hét évet átfogó statisztika élén legyen 1024 millió euróval, ahhoz az idei 231 milliós bevásárlás is kellett. A City mögött az idén a United következik a friss listán 185 millióval, a harmadik pedig a Juventus 176-tal.

Meglepetés, hogy a Real Madrid az idei listán nincs az első húszban, és a PSG is keveset adott ki játékosokért a korábbi évekhez képest, 76 millióval csak a 19. A Leicester tavalyi győzelme után lépéskényszerbe került, a legjobbak között csak megerősített kerettel lehet esélye megmaradni, 95 milliós költésük így indokolt is. Érdekes, hogy az első húszba olyan angol középcsapatok is bekerültek, mint a West Ham, a Bournemouth, az Everton és a Watford.

Az összköltésben is a Premier League vezet, a vizsgált időszakban a ManCity után a Chelsea és Manchester United jön szinte ugyanakkor összegekkel (871 és 841 millió). Ez az eredmény jól mutatja az éveken átnyúló trendet is, hogy az angol bajnokságban adnak ki legtöbbet játékosokért, évről-évre egyre többet.

Idén 4,2 milliárdos rekordot értek el. Az öt topligában (angol, francia, német, olasz, spanyol) 19,5 milliárd átigazolási díjat fizettek ki hét év alatt, és ebből a PL-é a legnagyobb részesedés (39%).