Miért a legérdektelenebb meccset adta a hétvégén a köztévé?

2016.09.19. 15:32 Módosítva: 2016.09.19. 16:39

Az elmúlt szombaton rendezték a magyar futballbajnokság 9. fordulóját, 18 órától szokás szerint öt meccset rendeztek, majd fél kilenctől megint csak szokás szerint a Ferencváros aktuális mérkőzése következett.

A múlt héten azt elemeztük, hogy mi lehet az oka, hogy ilyen kevesen mentek ki a 8. forduló meccseire, ezen a héten viszont az szolgáltat beszédtémát, hogy a délutáni öt meccs közül miért két kis és kevés futballszurkolót vonzó csapat összecsapásra esett a választás.

Paksi SE - Gyirmót: 0-0

A Gyirmót a bajnokságban az utolsó, a Paks az utolsó előtti, kieső helyen áll. A két csapat meccseit a helyszínen sem tömegek szokták követni, de abban a statisztikában legalább nem sokkal térnek el az átlagtól. De miért ők mentek a tévében, ahol 100-szor annyian követik az NB I. eseményeit? Az MTVA-nak küldött kérdéseinkre meglepő válaszokat kaptunk.

Az első válaszból nem derült ki, hogy a meccset hányan nézték, de később megérkezett a válasz: „Az OTP Bank Liga televíziós közvetítéseit összesen 277 ezer néző választotta: az újonc Gyirmót FC Győr mérkőzését a Paksi FC ellen 88 ezren követték [Ez a szombat délutáni meccsek átlagos nézőszámának a fele kb.], míg a nagyok csatája, azaz a Ferencváros - DVSC összecsapás 189 ezer embert ültetett a tévé elé.” 

Az is kiderült, hogy a meccsválasztás hátterében magasabb célok állnak:

A köztévé ugyanis a futball hátországát is szeretné megmutatni, ezért adnak például még NB II.-es meccseket is (igaz, ezek nem az NB I.-es meccsek elől veszik el az adásidőt). Továbbá:

a közszolgálati feladataink közé tartozik, hogy minden NB I-es klubnak lehetőséget biztosítsunk arra, hogy az idény folyamán valamikor képernyőre kerüljön, még ha kevesebb alkalommal is, mint a felsőházba tartozó csapatok.

A kiválasztás ethosza tehát az oka, amely az igényeket és a futball érdekességét is képes a háttérbe szorítani. Ennek ismeretében csak elsőre furcsa, hogy a választékból mondjuk nem az általában sok gólt hozó, az idén bajnokesélyes Videoton és az Újpest összecsapására esett a választás, hanem a gyirmótiak paksi vendégjátékára.

Arra is rákérdeztünk, hogy a saját méréseik szerint, milyen ezeknek a meccseknek a nézettsége. Az eddigi kilenc fordulóban a szombat esti sávban látható meccsek átlagos nézettsége 235 ezer fő volt (ezek többsége a Ferencváros meccse volt), ami a teljes népesség körében 6,5%-os-, a férfiak körében 10,9%-os közönségarányt jelent, írja válaszában az MTVA. A mostani szombati, DVSC elleni meccset 189 ezren nézték.

A 20.30-as meccsek közül a legtöbben a július 30-i FTC–Diósgyőrt nézték, 309 ezren. A közönségaránya a teljes népesség körében 9,2%, a férfiak körében 15,2% volt.

A délutáni meccsek közül az első három fordulóban vasárnap is közvetítettek meccseket, a szombatiakkal együtt így összesen nyolc élő közvetítést láthattak a tévénézők, átlagosan 163 ezren, ami a teljes népesség körében 5,3%-os-, a férfiak körében 9,9%-os közönségaránynak felel meg, olvasható a köztévé válaszában. A 18.00 illetve 18.30-as meccsek közül a július 17-i Videoton–Diósgyőrt nézték a legtöbben, 238 ezren. (Utóbbi meccs közönségaránya a teljes népesség körében 6,2%, a férfiak körében 11,3% volt).

A köztévé szeretné, ha online is néznék a meccseket, így már be is tudott számolni néhány adatról: 

A tévés adatok forrása a Nielsen Közönségmérés.