Brutális pénzt fizetett az MTVA a magyar foci közvetítéséért

2017.04.05. 17:44

Kis híján 19 milliárd forintot fizet az MTVA a magyar bajnoki meccsek közvetítéséért a következő öt évben, írja a Sportbiznisz blog.

A blog által bemutatott adatok szerint „2016/2017-es magyar labdarúgó bajnoki évad közvetítési jogdíja még 7 százalékkal nőtt is az előző évihez képest”, hiszen a „korábbi 3,54 milliárd forintos évadonkénti díj 3,796 milliárd forintra nőtt”.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap és a Magyar Labdarúgó Szövetség tavaly nyáron életbe lépett új szerződése értelmében a jogokat a köztévé a 2020/2021-es idény végéig kapta meg. Legutóbb 2012.-ben szerződtek, ez járt le 2016-ban, amivel együtt, az egész tíz éves időszakot nézve az MTVA több, mint 32,5 milliárd forintot fizet a Magyar Labdarúgó Szövetségnek a bajnoki labdarúgó mérkőzések közvetítéséért. (Ebbe beletartoznak nemcsak az NB I., hanem az NB II. és alacsonyabb osztályú meccsek is, továbbá kupameccsek, női futballmeccsek, futsal és a strandfoci is. De nem tartoznak bele a férfi és női válogatott tétmeccsei, ezekért az MTVA-nak az UEFA-nak illetve a FIFA-nak külön fizet).

A meglepő ebben, hogy a szerződés az összes bajnoki meccsre vonatkozik, ennek ellenére a köztévén csupán két meccs látható a hatból, a blog szerint ez az MLSZ azon igénye miatt alakult így, hogy az emberek ahelyett, hogy otthon megnézik a tévében, inkább menjenek ki a stadionba.

Forrás: Sportbiznisz.blog.hu

Persze ez a pénz nem az MLSZ-t hizlalja, hanem elvileg a klubokat, hiszen ebből a kluboknak fizet a szövetség például ha betartják a légiós-szabályt illetve az alapján, hány fiatal lép a pályára, illetve, hogy a csapat győz. Ezekről bővebben itt írtunk.

A blog egyébként arról is ír, hogy a korábban szintén bajnokikat közvetítő Sport Tv milyen feltételekkel és mennyi pénzért mondott le az MTVA javára a közvetítésekről.