Tállait csak az nem izgatta, amit Csányi szeretne

2017.06.06. 09:03

Példaértékű  gyűjtést közölt az utanpotlassport.hu , azt számolták ki, hány 21 év alatti játékos játszott az előző NB I-es szezonban.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elkötelezett a fiatalok játéklehetősége mellett, ezt pénzzel is támogatja, az egyetlen üdvözítő útnak tartja, hogy ne dolgozzanak hiába az államilag is támogatott akadémiák. (Az más kérdés, hogy az onnan érkezőket megfelelően felkészítik-e a nem túl izmos élvonalra.)

Szóval, az MLSZ próbál ösztönözni, Mezőkövesden azonban teljesen más elvek mentén gondolják a futballt, kategorikusan nemet mondtak erre. 

A szezon első felében, amikor még Pintér Attila volt az edző, párszor 7 légióssal álltak fel, ha nem lett volna ez a megkötés, nem kizárt, az átmeneti sikerességért még többet a pályára küldött volna a korábbi kapitány.

A Videotonnál sem erőltették a fiatalokat, igaz a városban Kleinheislert is lerakták az NB III-ba, nem kell ezen meglepődni.

Talán arra is választ kaphatunk, hogy a debreceni szurkolók, miért pártoltak el, látva az öt percet, és azt is két játékos hozta össze. 20 éve még heten voltak a kezdőben, és akkor nem a kiesés ellen, hanem a dobogóért harcoltak, és garantált volt a 7-8 ezres nézőszám. A belga Double Pass 3 évvel ezelőtti átvilágításán egyébként a Herczeg András által megszabott irányvonalat érezték a legjobbnak. És még így sem jött ki meghatározó, saját nevelésű fiatal erre a szezonra.

Más kérdés, hogy a Paks is igazolva szerezte meg a 20 éves Zachán Pétert. A youtube-on követték a vezetők a Veszprém meccseit, akkor szúrták ki. Nem volt rossz szemük, a Fradi pályán győztes gólt lőtt. 

Ahogy a táblázat is mutatja: a Honvéd és a Vasas komolyan gondolja az akadémia használatát, értékesnek véli az ott folyó munkát, nem utolsósorban megfelelő embert ült a felnőtt csapat kispadján. Azt sugallja a szülőknek: elérhető az élvonal.

Csapat Helyezés Játékosok száma Lejátszott percek
Haladás   6 10 8685
Honvéd 1 5 5887
Vasas   3 4 5765
MTK   11 (kiesett) 7 4338
Újpest   7 4 4052
Paks   5 5 3573
Diósgyőr   10 9 3168
Gyirmót   12 (kiesett) 7 2987
Ferencváros 4 2 295
Videoton   2 1 8
Debrecen   8 2 5
Mezőkövesd   9 0 0

A legnagyobb dicséret a szombathelyi akadémiáé. Mészöly Géza bátran bevetette például azt a Kiss Tamást is, akit az U17-es Eb-n is láthattunk. Ő az első olyan futballistája a ligának, aki 2000-ben született.

A Ferencváros Nagy Ádám és Nagy Dominik eladása miatt ebben a rangsorban visszaesett, de Csernik vagy Kundrák a jövő embere lehet.

A két feljutó közül, noha az egyik a Puskás Akadémia, mégis talán a Balmazújvárosnál van nagyobb esély a fiatalok bevetésére.

A Felcsút a másodosztályban elvétve játszatott a felcsúti akadémián nevelkedő játékost, ha fiatal volt a keretben vagy a pályán, azt vásárolta.

Elképzelhető viszont ezt látva, hogy az ország több pontján is felbátorodnak a helyi erős emberek, politikusok, hogy mégse olyan fontos a nevelés, jóllehet a társasági adókedvezmény egyik célja épp ez lenne.