Neymarnyi pénz megy el a térdsérülésekre

GettyImages-679632942
2017.08.16. 19:29

A Premier League legutóbbi szezonjában 28 futballista szenvedett súlyos térdszalag sérülést. Ez a szám a legmagasabb az elmúlt öt idényben. Ahogy az egyik korábbi PL-játékos megfogalmazta, a térdproblémák már szinte ragályos kórként jelentek meg a legkomolyabb futballbajnokságokban. A BBC egy nemrég megjelent tanulmányában vizsgálta ezt a problémát.

Mi a térdszalag sérülése?

A térdízületben két keresztszalag helyezkedik el. Az elülső keresztszalag (orvosi nevén ACL) összekapcsolja a felső és az alsó lábszárat, és segít megtartani a térdcsukló külső részét.

Az elülső és hátsó keresztszalagok a térd közepén helyezkednek el. Ezek fő szerepe a térd stabilizálása, amikor a játékos megfordul, elfordul vagy ugrás után földet ér. Mivel a labdarúgás egy olyan sport, amelyben alsó végtagok használata a legintenzívebb, a sérülés is ott fordulhat elő a leggyakrabban.

A térd sportolás közben elszenvedett megcsavarodása gyakran okozza az elülső keresztszalag szakadását (gyakran a belső oldali csúszóporc szakadásával együtt). Az elülső keresztszalag nem mindig szakad el teljes vastagságában. Ilyenkor a térd kevésbé instabil.

Amennyiben az elülső keresztszalag teljesen elszakad, a térd alkalmatlanná válik a legtöbb sporttevékenység végzésére. Ebben az esetben a szalag műtéti pótlása ad megoldást. Ennek a műtétnek azonban a felépülési ideje hosszú, leggyakrabban fél év, de előfordulhat, hogy kilenc hónapot is igénybe vehet.

Miért nő évről-évre a sérülések száma?

A Premier League legutóbbi idényében 28 olyan játékos volt, aki térdszalag-sérülés miatt volt kénytelen hosszabb-rövidebb időt kihagyni. A 28-ből 17-szer az elülső keresztszalag sérült meg, amelynek gyógyulása hosszabb időt vett igénybe.  

   ACL MCL LCL Összes
2011-12 9 9 0 18
2012-13 12 8 0 20
2013-14 13 9 2 24
2014-15 10 12 3 25
2015-16 14 9 3 26
2016-17 17 9 2 28

Íme egy komplett csapat, amely tavaly éppen ilyen sérülések miatt volt kénytelen meccseket kihagyni: Jordan Pickford (Everton) – Phil Jones (Manchester United), Eric Bailly (Manchester United), Marcus Rojo (Manchester United), Steve McNair (Sunderland) – Callum Wilson (Bournemouth), Duncan Watmore (Sunderland), Ilkay Gündogan (Manchester City), Yannick Bolasie (Everton) – Will Keane (Hull), Zlatan Ibrahimovic (Manchester United).

  • Lateral collateral ligament (LCL) - oldalsó keresztszalag
  • Anterior cruciate ligament (ACL) - elülső keresztszalag.
  • Medial collateral ligament (MCL) - középső keresztszalag

Miért van ennyi térdsérülés?

A szakértők szerint – ha nem valami külső fizikai hatás, például, egy becsúszó láb okozza a sérüléseket – akkor elsősorban a futballista élettani változásai, a lejátszott meccsek száma, de akár a cipő, vagy éppen a pálya talaja is okozhatja ezeket a sérüléseket.

Dr. Bilal Barkatali, az ilyen sérülésekkel foglalkozó ortopéd sebész szerint a túlfokozott játék és a fáradtság az okozója elsősorban ezeknek az eseteknek. Példaként pedig Zlatan Ibrahimovicot hozta fel.

Bár már 35 éves, de még mindig kiváló fizikai állapotban van. Ettől függetlenül egy felugrás után a földre érkezéskor minden izmának megfelelő időben kell reagálni, hogy a biztonságos földreérkezés garantált legyen.

Tehát, ha fáradt, és az izomtömegek nem a megfelelő időben reagálnak, akkor azok az erők, amelyek a térdben keletkeznek, növelik a terhelési felszínt a térdkalács közepén, és ez a rotációs típusú erő okozza a elülső térdszalagot érő sérülést.

Mit mond a magyar szakember?

Néhány éve az Indexnek nyilatkozó Hidas Péter ortopéd- és sportszakorvos is kiemelte:

„A sportmozgások illetve a térd biomechanikája miatt leggyakrabban az elülső keresztszalag és a belső oldalszalag sérülnek. A belső oldalszalag – megfelelő műtét nélküli, úgynevezett konzervatív kezeléssel – az esetek jelentős százalékában műtét nélkül meggyógyul. Csak kifejezetten súlyos fokú szakadása, vagy kombinált sérülés esetén választjuk az azonnali műtéti megoldást. Sokszor azonban a helytelen kezelés, vagy a sérült nem megfelelő kooperációja, az utasítások be nem tartása vezethet ahhoz, hogy szükségessé válik a műtéti kezelés. Az elülső keresztszalag – mely sokszor egyéb társsérülések nélkül is szakad –, gyógyulási hajlama viszont jóval csekélyebb.”

Alaptételként rögzítette: az operáció után a hosszú és nagy türelmet igénylő rehabilitáció következik, mely legalább olyan fontos, mint maga a műtét. „Nem elég tehát a műtétet jól elvégezni, a sikerhez szükség van egy jól képzett gyógytornászra, a jó orvos-beteg, illetve gyógytornász-beteg kooperációra, az utasítások betartására és a megfelelő, orvos illetve gyógytornász által időzített visszatérésre.”

A futballpálya talaja is ok lehet?

A britek szerint a pálya talaja is okozza sokszor a sérüléseket. Pat Nevin, aki a Chelsea-ben és az Arsenalban is megfordult, és19 éves pályafutás után 2000-ben vonult vissza, felhívta a figyelmet, hogy ijesztően sok a térdsérülés ezzel a problémával komolyabban foglalkozni kell.

Az egykori skót futballista felhívta a figyelmet, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pályán folyik az edzés, aztán milyenen a meccs. A modern, de nagyon kemény pályák csak kívülről tűnnek gyönyörűnek. „Miután sokféle pályán játszottam karrierem során, ebben is látom a problémák egyik gyökerét. Remélem néhány évtized múlva a játéktér miatt egyik játékosnak sem töri félbe a karrierjét egy térd-, boka-, vagy csípősérülés.”

Temérdek pénz a semmire?

Természetesen a legfontosabb a sportoló, futballista egészsége, de az sem utolsó szempont, amekkora összeget brit klubok kifizettek a legutóbbi szezonban. Döbbenetes szám, 177 millió font volt, amit sérült játékosoknak kifizettek, azaz ez idő alatt a futballista nem volt alkalmas a munkavégzésre. Ez a becslés a játékosok fix bére és a pályán kívül eltöltött napok számából számolták ki.

Az angol profi ligákban tavaly 108 volt a térdsérülés és ez a második leggyakoribb oka a játékosok hiányzásának. Viszont a térdsérülés volt a leghosszabb ideig elhúzódó sérülés, a játékosok átlagban 70 napot hagytak ki emiatt. A fenti adatból azt is le lehet szűrni, hogy a térdsérülések voltak a legtöbb pénzt igénylő sérülések az évad során.

Duncan Fraser, a JKT biztosítási és kockázatelemző intézet sporttal foglalkozó részlegének vezetőjé még hozzátette:

„Jól láthatóan, az elmúlt időszakban egyre csak nőt a térdsérülések száma, az elmúlt hat évben nem volt ilyen magas, és a Premier League klubok nem fizettek ki még soha ennyit erre. Ez két dolgot is von maga után. Egyrészt gazdaságilag, másrészt sportszakmailag válik ezzel egy csapat instabillá. Nem elég, hogy nincs meg a csapat szerkezetében az állandóság, ráadásul olyan játékosnak kell fizetni, aki nem tud a csapatért ezen idő alatt semmit sem tenni.”

A magyar áldozatok

Szalai Ádám hat éve, akkor még a Mainz játékosaként szenvedett súlyos térdsérülést. A Kaiserslautern elleni meccsen a kereszt-, és oldalsó szalagjai is elszakadt. Közel egy évet kellett kihagynia a sérülése miatt.

Lisztes Krisztián a Werder Bremen csapatában, a 2003-04-es idény vége felé szenvedett súlyos térdszalag-szakadást. Bár utána még sokáig és jó pár csapatban futballozott, saját bevallása szerint is a felépülés után már nem tudott minőségi teljesítményt nyújtani.

Futács Márkó szenzációs formában futballozta végig a horvát bajnokság legutóbbi idényét és történelmi cselekedetet hajtott végre azzal, hogy horvát gólkirály is lett. Augusztus 6-án, a Dinamo Zagreb elleni meccsen szenvedett keresztszalag-szakadást, műtét vár, várhatóan hosszabb időt kell kihagynia. A csatár 2015. novemberében szenvedett hasonló sérülést, akkor 192 napot hagyott ki.