Irgalmatlan sok pénz ment el idén is a PL-átigazolásokra

2018.08.16. 08:18

A múlt pénteken kezdődött a Premier League 2018–19-es szezonja és ezzel együtt ért véget a nyári átigazolási szezon.

Az angol klubok idén igen aktívak voltak és megint tengernyi pénzt, 1 361 420 000 fontot, vagyis 491,3 milliárd forintot költöttek futballistákra

Összehasonlításképp, ennyi volt 2017-ben Magyarországon a Spar áruházlánc éves bruttó forgalma. A WhaleBets kiváló infografikában foglalta össze a legfontosabb ügyleteket.

Az első táblázatból jól látszik, idén a Liverpool költötte el a legtöbbet. Összesen 182 millió fontot fizetett ki játékosokra. Ebből a Roma kapusa, Alisson 62,5, a Leipzig középpályása, Naby Keita 60 millió fontba került. A klub 14 millióért adta el Danny Wardot, így az egyenlege -168,2 millió font lett. A Pool után a Chelsea és meglepetésre a Leicester következik, amely azért többek közt Rijad Mahrez eladásából komoly bevételre is szert tett.

Csak a lista közepén szerepel a Manchester United, a Manchester City és az Arsenal. A legvégén pedig a Tottenham, amely azt a bravúrt hajtotta végre, hogy egyetlen játékost sem vett a nyári szünet alatt. A táblázat felső sora a kiadást, az alsó a bevételt jelenti, a sor végén pedig az összesített mérleg szerepel.

A következő táblázatban az szerepel, melyik bajnokságból igazolták a játékosokat. Természetesen Angliából a legtöbbet, de a spanyolok ismét komoly szerepet játszottak, sok futballistát igazoltak a német és francia bajnokságból is a Premier League csapatok. Összesen 190 játékost szerződtettek a klubok.

Nem meglepő az az adat sem, hogy csatárokból kellett a legtöbb. Viszont idén a szokásosnál több kapust szerződtettek nagyon sok pénzért. A top 10 igazolásba is hárman fértek bele, közülük Kepa Arrizabalaga vitte el az első helyet, a Chelsea 80 milliót fizetett érte az Athletic Bilbaónak, a Real Madridba távozó Thibault Courtois-ért cserébe.

Az alábbi táblázatban a 10 millió font felett klubot cserélő kapusok listája

Kapus Honnan Hova Mennyiért (millió font)
Kepa Athletic Bilbao Chelsea 80,0
Alisson AS Roma Liverpool 62,5
Thibault Courtois Chelsea Real Madrid 35,0
Bernd Leno Bayer Leverkusen Arsenal 25,0
Danny Ward Liverpool Leicester 14,0
Angus Gunn Manchester City Southampton 11,3

A játékosok életkorát mutató grafikon alatt pedig az látható, hogy az elmúlt kilenc idényben melyik klubok költötték el nyáron a legtöbb pénzt. Nyolc éve még 87 millióval vezetett a City, és aztán ez évről-évre nőtt, köszönhetően ez elsősorban a televíziós jogdíjak emelkedésének. Az elmúlt majdnem egy évtized csúcsa a Chelsea-é maradt, amely tavaly 228 millió fontot fektetett új játékosokba.



  • Hírek
  • Csok