A Real és a Barca szinte fagyasztja a keretét

2018.10.10. 09:56

A svájci futballkutató intézet, a CIES legfrissebb tanulmányában azt vizsgálta, hogy az öt top (az angol, a francia, a német, az olasz és a spanyol) és a többi 31 európai bajnokság csapatai közül melyik kerete a legállandóbb, azaz a játékosai milyen régóta szerepelnek a klubban. A rangsor élén két spanyol, a Real Madrid és a Barcelona áll.

Az intézetnek is feltűnt, hogy a csapatok állandósága szorosan összefügg a teljesítménnyel, így azok a klubok, amelyek sűrűn módosítják a keretüket, általában a bajnokságok utolsó helyein végeznek. Azok, amelyek stabilan együttartják a keretet, a legjobbak.

A top 5-ös klubok közül a Real Madrid, a Barcelona és a Bayern München keretét is olyanok alkotják, akik átlagban több mint öt éve szerepelnek az adott klubban.

A Realnál Sergio Ramos van legrégebb óta a keretben, 2005 nyarán érkezett a Sevillából, Marcelo 2007 januárjában csatlakozott. A Barcánál Lionel Messi 2005 májusában mutatkozott be a nagycsapatban, bár a klub saját nevelése, 13 éves kora óta ott játszik. 2008 nyara óta Sergi Busquets is felnőtt kerettag és ekkor tért vissza Gerard Piqué a ManUnitedből. A Bayernbe Franck Ribery 2007, Arjen Robben 2009 nyarán igazolt, és azóta is ott szerepel.

Messi, Marcelo és Sergio Ramos
Messi, Marcelo és Sergio Ramos

A kluboknál az ellenpélda az olasz Parma, a francia Caen és a szintén olasz Frosinone.

Kilenc olyan csapat van az öt legerősebb bajnokságban, amelynél átlagban még egy évet sem töltenek el a futballisták.

A top 5 bajnokságon kívül a cseh Viktoria Plzen a legállandóbb az adatok alapján. A legjobb 20-ban két magyar csapat is szerepel. A Paks 3,76 évvel a hatodik, a Videoton pedig 3,16-tal a 16. helyen áll, utóbbi holtversenyben.

A legkevésbé állandó keretű klub az adatok alapján a horvát Istra, amelynek átlaga mindössze 0,15 év, azaz nagyjából két hónapot töltenek ott a játékosok - ne kérdezzék, ez hogy lehetséges, inkább tűnik játékospiacnak, mint futballklubnak. Ebben a rangsorban nincs magyar a legrosszabb húszban. (Szerencsére.)

Az átlagok a 2018. július 1. és október 1. között pályára lépők adataiból származnak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Vennék
  • Biztosítás