41 éves védő is top 10-es futball-sztahanovista

2019.02.06. 09:17

A futball statisztikáival foglalkozó svájci intézet, a CIES ezúttal azt vizsgálta, hogy az öt legnagyobb európai bajnokságban ki az a 25 kapus, illetve mezőnyjátékos, aki a legtöbb percet töltötte a pályán. A topligák sztahanovistái az elmúlt öt idényből.

A 2014. január 1. és 2019. január 28. között eltelt időszakban a kapusok közül a végig az Interben védő Samir Handanovic 17 010 perccel, míg a mezőnyjátékosok közül az elmúlt öt idényben szintén csak egy csapatban, a Chelsea-ben futballozó César Azpilicueta 16 099 perccel áll az első helyen. Előbbinek 189, utóbbinak 182 mérkőzésen jött össze a jelentős játékidő.

screencapture-football-observatory-IMG-sites-b5wp-2018-249-en-20
Fotó: football-observatory.com

A fentiek alapján Handanovic az abszolút első percekben, Azpilicuetát még öt másik kapus is előzi, ami azért nem nagy meglepetés. És egyáltalán nem is releváns, a kapusok karrierje hosszabb, és állóképességben sem kell akkorát teljesíteniük, mint a mezőnyben futballozóknak.

Kamil Glik, Danilo Larangeira, Dani Parejo. Az első a Monaco lengyel válogatott középhátvédje, az utolsó a Valencia kihagyhatatlan irányítója, Larangeira meg az Udinese után most a Bolognában játszik folyamatosan. A brazilról többet nem igazán lehet elmondani, a válogatott közelébe sem került, de tény, hogy a sérülést valószínűleg csak hírből ismeri a 34 éves középső védő.

A sztárok közül Messi áll legjobb helyen a listán, de ő is csak ötödik a mezőnyben 15 197 perccel, 180 meccsel. Két igen jól csengő név van a sarkában, a spursös Christian Eriksen és a napolis José Callejon. Utánuk Mario Gaspart a Villarreal-drukkerek ismerhetik, Jonny Castrót a celtások, illetve nyár óta a Wolwerhampton-fanek, a bekk Angliában sem nagyon találkozik a kispaddal.

Az igazi meglepetés a 10. helyen érhet minket: Vitorino Hilton. A név valószínűleg keveseknek mond bármit, pedig Franciaországban fogalom, ugyanis 15 éve játszik az országban, 8 éve a Montpellier védője. Ezekből a számokból már sejthető, hogy Hilton nem mai gyerek, na de azt, hogy tavaly múlt el

41 éves,

elhinni is nehéz. Szeptember 13-án töltötte be a brazil, de mintha nem öregedne, a Montpellier nem lehetett teljes nélküle az elmúlt öt évben sem.

Vitorino Hilton a Montpellier mezében
Vitorino Hilton a Montpellier mezében

A mezőnyjátékosok között csak öt támadó - Messi, Callejón, Lukaku, Luis Suárez és Griezmann - található.

A Bundesliga-játékosokat hiányolhatjuk a legjobb 25-ből: a német első osztályban 20 helyett 18 csapat szerepel, jóval kevesebb meccset játszanak. Kapusaik közül Oliver Bauman (Freiburg, Hoffenheim) így is a 9. helyre ért be, míg a mezőnyjátékosok közül Daniel Baier (Augsburg, 13 477 perc) a legjobb.

A kapusok közül egyébként csak tíz olyan van az első 25-ben, aki egy klubban védte végig az elmült fél évtizedet. Joe Hart négy topligás klubban (Manchester City, Torino, West Ham, Burnley) is megfordult ebben az időszakban, de mindenhol számítottak rá. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás