Hová számolták a magyar gólkirályjelöltet?

2019.04.10. 17:30

Újabb érdekes statisztikával jött ki a futballstatisztikákkal foglalkozó intézet, a CIES. A Football Observatory hetente megjelenő elemzésében ezúttal azt vizsgálta, hogy Európa egyes bajnokságaiban hány százalékban szerzik a gólokat idegenlégiósok.

Míg az országok rangsorában 27 és 86 százalék között mozog ez az adat, a klubok tekintetében már 0 és 100 százalék között találhatunk számokat. Egy magyar klub nagyon előkelő helyen áll a rangsorban.

A Paks egyike azon kluboknak (többek között a francia Guingamp és a spanyol Athletic Bilbao mellett), amelynek a bajnokságban csak hazai gólszerzői vannak. Ez persze az Athleticnél sem akkora meglepetés, hiszen a Bilbaóban csak baszkok vannak, ahogy Pakson csak magyarok.

Az országok bajnoki rangsorában a ciprusi az, ahol a gólszerzés leginkább a légiósok feladata, 86,8%-on állnak.

Második a török liga, harmadik az angol Premier League. NB I. a középmezőnyben szerepel a 44,3%-os eredménnyel. A gólok kevesebb mint a harmadát rúgják külföldiek a cseh, az izraeli, a szerb és az ukrán élvonalban.

A magyar bajnokságban a Budapest Honvéd az a csapat, amely góljainak túlnyomó részét (83,9%) külföldiek szerzik.

De vannak olyan egyesületek is, mint a ciprusi AEK Larnaka, a török Rizespor, a szlovák Senica, ahol ebben a bajnokságban csak idegenlégiós rúgott gólt.

A Honvédnál figyelembe kell venni, hogy a Vajdaságban, Szerbiában született, de már a magyar válogatottban is bemutatkozott, 13 bajnoki gólnál járó, az NB I.-es góllövőlistát jelenleg vezető Holender Filipet is külföldinek számolják a CIES-nél.

Nem szokványos, hogy a Premier League-ben 8. helyen álló Wolverhamptonban 14 légiós van a keretben, és a 40 szezonbeli góljukból csak egyet nem külföldi rúgott, Ryan Bennett találatát húzhatták angol név mellé. Így jön ki náluk a 97,4 százalék.

A Transfermarkt.com adatai szerint egyébként a magyar bajnokságban 124 külföldi játszik, ami játékosok 37,8 százaléka.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla