7,81 másodperc, két és fél passz, egy gól

2019.09.03. 21:28

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) tanulmánya szerint a Bajnokok Ligáját tavasszal megnyerő Liverpool sikerében kulcsfontosságú volt a csapat játékának sebessége, írja az MTI.

A szakanyagot készítő tízfős munkacsoport - amelynek tagjait nem nevezték meg - az előző BL-idény mind a 366 gólját elemezte, ezek közül az angol csapat 24-et szerzett.

A Liverpool átlagosan  7,81 másodpercig birtokolta a labdát a góljai előtt, amelyeket átlagosan csupán két és fél passz előzött meg.

A csoportkörben szerepelt 32 csapat átlaga 12,5 másodperc és 4 passz volt.

A tanulmány fontos tényezőként említette a gyors és intenzív játékot, illetve az angol csapatok futballistáinak kiemelkedő mentális és fizikai képességeit.

Mohamed Szalah kezeli le a labdát a Bajnokok Ligája döntőjében
Mohamed Szalah kezeli le a labdát a Bajnokok Ligája döntőjében

A dokumentum szerint következtetésként levonható, hogy az angol klubok a hazai versenynaptárnak köszönhetően rendszeresen magas intenzitású, komoly tempójú meccseket játszanak, ezért versenyképesebbek a BL-ben az ellenfeleik többségénél.

Azt is megállapították, hogy nemzetközi szinten hátrányos helyzetben vannak azok a csapatok, amelyek jelentős előnnyel nyerik hazájuk bajnokságát.

A Liverpool az elődöntő első meccsét 3-0-ra elveszítette Barcelonában, a visszavágót viszont 4-0-ra megnyerte. A szakanyag kiemeli, hogy a katalánoknál nem volt megfelelő a csapatmunka a második mérkőzésen, ugyanis Lionel Messi és Luis Suárez nem vette ki a részét a védekezésből.

Az előző idényben a leggyorsabb sprint a Liverpool holland középhátvédje, Virgil van Dijké volt, nála a barcelonai meccsen egyszer 34,5 kilométeres óránkénti sebességet mértek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás